Najnovije vesti
Kultura
Motovun film festival počeo u znaku Dušana Makavejeva

Motovun film festival počeo u znaku Dušana Makavejeva

Odavanjem počasti nedavno preminulom reditelju Dušanu Makavejevu, na prepunom motovunskom trgu 23. jula otvoren je 22. Motovun Film Festival. U čast Makavejeva, jedna festivalska dvorana od sada će nositi ime “Kino Mak”. Uz to, glumica Ivana Gulinizvela je izvela strastveni monolog o seksualnim slobodama iz njegovog dugo zabranjenog filma “W.R. – Misterije organizma”, kojeg je originalno izvodila Milena Dravić.

Motovun film festival Foto: Samir Ceric Kovacevic/MFF / RAS Srbija
Motovun film festival

- U Motovunu se i ove godine brani neotuđivo pravo umetnika da se izrazi, jer umetnost možda i nije večna, ali cenzura sigurno jeste - kazao je direktor festivala Igor Mirković. Otvaranju je prisustvovao i ovogodišnji počasni gost festivala, američki reditelj Endrju Bujalski, inače nekadašnji student Dušana Makavejeva te otac mumblecorea, filmskog podžanra koji je on utemeljio.

Isto veče je prikazan video o nedavnom izbacivanju poznatog rada “Consumer art” umetnice Natalije LL iz Nacionalnog muzeja u Varšavi, koji je proglašen lascivnim jer na njoj žena na sugestivan način jede bananu, iako se radi o delu koje je bez ikakvih problema bilo izloženo od 1973. godine. U to ime, gledaocima u Motovunu su podeljene banane te je njihovim dizanjem u vazduh svečano otvoren 22. MFF.

Prvi film na programu bila je slovenačka egzistencijalna komedija Urše Menart “Neću da budem luzerka”, priča o devojci na prekretnici između emigriranja i ostanka, koji je pre toga prikazan na Palićkom filmskom festivalu. Zatim je prikazan makedonski “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, rediteljke Teone Strugar Mitevske koji je upravo nagrađen na Pulskom festivalu u kategoriji manjinske koprodukcije.

U ovogodišnjem programu će biti prikazano 136 filmova, a snimatelju Živku Zalaru će biti dodeljena nagrada za pola veka rada u filmskoj umetnosti.

Prvo festivalsko veče 22. MFF-a završeno je koncertom pank-rok benda Brkovi, a muzički program biće nastavljen 24. jula koncertom Svemirka.