ZASTOJ SRBIJE NA PUTU KA EVROPSKOJ UNIJI: Poglavlja na listi čekanja

G. ČVOROVIĆ

24. 07. 2019. u 15:02

Tehnički pregovori se ne prekidaju, ali aktuelna dešavanja na Kosmetu i unutrašnje evropske teme umnogome usporavaju dalje evropske integracije Srbije

ЗАСТОЈ СРБИЈЕ НА ПУТУ КА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Поглавља на листи чекања

AKTUELNA dešavanja na Kosmetu, brutalna hapšenja Srba, ostavka premijera privremenih institucija, takse i dijalog koji je zamro, ali i unutrašnje evropske teme - kao što je odabir novih evropskih komesara, što bi trebalo da se završi do 1. novembra - umnogome usporavaju dalje evropske integracije Srbije.

U junu smo otvorili jedno poglavlje, a kako stvari stoje, ništa bolje nam se ne piše ni u predstojećih nekoliko meseci. Reč je, međutim, o isključivo političkom procesu, dok se tehnički postupak odvija bez problema.

- Upravo smo poslali akcioni plan za poglavlje 19 koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje. Započeli smo i proces usvajanja dveju pregovaračkih pozicija, za poglavlje 3 u vezi s poslovnim nastanjivanjem i slobodom pružanja usluga, i za poglavlje 27 koje obuhvata životnu sredinu. U različitim fazama su i sve ostale pregovaračke oblasti - ističe, za "Novosti", šefica srpskog pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Ona naglašava da pregovarački timovi Srbije i EU rade bez ikakvog zastoja:

- Ozbiljno razmišljamo već i o narednom izveštaju za vladavinu prava, koji izlazi u novembru. Predali smo revidirane akcione planove za poglavlja 23 i 24 i sada čekamo mišljenje.

Tanja Miščević

Portparol aktuelnog finskog predsedavanja EU Marko Ruonala istakao je, za "Novosti", da su integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana jedan od njihovih prioriteta, ali je naglasio i da je važno nastaviti s reformama u domenu vladavine prava, kao i što pre ponovo započeti dijalog s Prištinom.

Srbija treba da otvori još 18 poglavlja i da ih zatvori 33.


HAN STIŽE U ČETVRTAK

EVROPSKI komesar za pristupne pregovore Johanes Han boraviće u četvrtak i u petak u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformama u Srbiji i situaciji u regionu.

Han će se najpre sastati sa Vučićem, a kako prenosi Tanjug tema razgovora će biti i dijalog Beograda i Prištine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

dzo

24.07.2019. 15:12

Zasto toliko destruktivno se ide ka tome? ne verujem da je toliki mazohizam u pitanju .. . Iskreno svakome je jasno da to ne valja, treba se ugledati na Orbana recimo. Pa u Evropi jesmo geografksi, zasto se toliko unistavaju vrednosti, i dozvoljava menjanje istih ociglednim losim idejama i vrednostima? Zar toliko da ne volite buducnost Srbije !?

fradd

24.07.2019. 16:00

@dzo - Pa da nas ne bi zgazili. Pogledaj šta je bilo u Ukrajini: jedan dan su rekli da odustaju od EU integracija, bukvalno sutradan je zapad pokrenuo medije i NVO, ubacio bande da izazovu državni udar, i namestio svoju vladu. Ti jednostavno moraš putem EU integracija, inače će ti urade isto, a i sankcije danas bi bile efikasnije nego one 90-tih, jer smo sad sa svih strana okruženi NATO i EU zemljama. I tako se oni pretvaraju da će nas primiti, a mi se pretvaramo da želimo tamo...

Brate...

25.07.2019. 01:50

Napravimo od Srbije zemlju utopiu i htece Evropa da mi njih primimo. U tom grmu lezi zec.

gile

25.07.2019. 09:18

ми као хоћемо они као нешто коче. Лицемерје, и једни и други знају да од те работе нема ништа. Праве се невешти и једни и други, добро је свима.