Dva aparata za zračenje u Kamenici zbog kvara prestala da rade, deo pacijenata bio bez terapija

Dva linearna akceleratora proizvođača Elekta na Institutu za onkologiju Vojvodine nedavno su se pokvarila i jedan od njih još uvek ne radi, saznaje 021.
Dva aparata za zračenje u Kamenici zbog kvara prestala da rade, deo pacijenata bio bez terapija
Foto: 021.rs
Kako potvrđuju za 021 u Institutu za onkologiju Vojvodine, jedan od akceleratora, Versa HD1, prestao je da radi 12. jula u toku druge smene zračenja.
 
"Nakon izvršene defektaže od strane sertifikovanog servisera u ponedeljak, 15. jula, ustanovljeno je da je došlo do kvara tiratronske cevi. Nova tiratronska cev je 23. jula (utorak) ugrađena u aparat i u toku su dozimetrijska merenja. Očekujemo da će najkasnije do kraja ove sedmice aparat biti u kliničkoj upotrebi", kažu u Institutu za naš portal.
 
Deo pacijenata koji su primali terapiju na Versa HD1 prebačeni su na druge aparate, Versa HD2 i Versa HD3 i nastavili su sa terapijom prošlog ponedeljka. Međutim, ostalim pacijentima je zračna terapija u prekidu zbog ograničenih kapaciteta pomenuta dva aparata, kao i zbog činjenice da se na njima već zrače prethodno zakazani pacijenti.
 
"Zbog vanredne situacije, rad Odeljenja za radijacionu onkologiju, Klinike za radiološku terapiju je od 15. jula produžen do 22 časa", kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine za 021.
 
U toku kvara prvog akceleratora, pokvario se još jedan, Versa HD2. On je prestao sa radom u toku prve smene ovog ponedeljka, dodaju u Institutu.
 
"Nakon izvršene defektaže od strane tehničke službe Instituta i sertifikovanog servisera, ustanovljeno je da je došlo do mehaničkog kvara kontraktora u kontrolnom kabinetu za rotaciju gentrija. U sredu je ugrađen novi rezervni deo i aparat je od 12 časova u kliničkoj upotrebi", navode u Institutu.
 
Jedan od pokvarenih aparata je bio među novijim koji je Institut dobio. Uskoro se očekuje nabavka još dva linearna akceleratora za Institut za onkologiju.
  • Gagi

    26.07.2019 07:01
    Sumnjivo
    Da li je moguće da niko ne proverava da li je stvarno došlo do nekoga nazovi kvara. Ljudi ovo su izuzetno kvalitetni uredjaji i aparati i prosto je skoro nemoguće da se kaže malo malo pa nešto ne radi. Da stvar bude gora to se ne dešava u nekoj maloj zabačenoj klinici ili ambulanti nego ni manje ni više na jednom poznatom Institutu /Kamenica/. Jadno je to sve a i mi svi zajedno sa njima
  • СањаНС

    25.07.2019 11:57
    Чудно
    Ови апарати су новији него они код новосадских приватника, али се исти код тих приватника (јер се одржавају) не кваре.
  • Paja

    25.07.2019 10:05
    Kažu neizlečivo
    Hm, evo malo drugačijeg razmišljanja, pa brišite ako je neprikladno. Ionako ovo čitaju samo poštovaoci današnje medicine... Prosto, očekujem da kod ovih kojima je uskraćeno zračenje dođe do poboljšanja. Zdravstveni radnici, ako hoćete da sačuvate mušterije održavajte redovno opremu za zračenje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti