Blic: Nova taksa na računu za struju od avgusta

Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, rekao je danas za "Blic" direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije Radovan Stanić.
Blic: Nova taksa na računu za struju od avgusta
Foto: Pixabay
Ipak, on ističe da je reč o minimalnim iznosima.
 
"Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko šest dinara", objasnio je za "Blic" Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.
 
On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.
 
Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od 1. jula nalazi se i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva. Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara.
  • Mile

    29.07.2019 14:01
    Prvo su nam podigli stope poreza na dodatu vrednost, zatim su nam uveli nove poreze koji se tako i zovu - porezi, uveli su nam akcize koje se ne zovu porezi već eufermizmom za poreze itd. Sve u svemu, u poslednjih 7 godina poreska opterećenja pod raznim nazivima uvećana su za privližno 1/2 ... A posle svega, nastupi njihovo zlatno doba.
  • Nina

    27.07.2019 08:15
    Dosta
    E stvarno vise dosta.
    Nakarikali ste nam na struju i rts.
    Muka mi je....
  • panonius

    27.07.2019 08:09
    držte lopova
    Sad zamazuju sa ovom mizerijom, a na računu Informatike i dalje tuku pod šifrom "DIM" neku DIMNIČARINU !!??? Progutao narod kao i sve do sada........ A dimnjaci i dalje purnjaju ????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija