Biznis Vesti
OD AVGUSTA NOVA TAKSA NA RAČUNU ZA STRUJU Evo i detalja o dodatnom trošku

OD AVGUSTA NOVA TAKSA NA RAČUNU ZA STRUJU Evo i detalja o dodatnom trošku

Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, rekao je danas Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), na Blic panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje".

Račun za struju jedne Beograđanke Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva
Račun za struju jedne Beograđanke

Ipak, on ističe da je reč o minimalnim iznosima.

Pročitajte još

"Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara", objasnio je Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.

On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od prvog jula nalazi se i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara.

Pogledajte i koliko poskupljenje struje je nedavno tražio MMF.