• Search form

23.07.2019 | 22:19

Zviždači Porumbojua za početak Dunav film festa

Zviždači Porumbojua za početak Dunav film festa

Dunav film fest prikazaće od 20. do 25. avgusta u Smederevu više od 40 ostvarenja podunavskih kinematrografija, a počeće kanskim favoritom “Zviždači” nagrađivanog rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, najavili su organizatori.

Pripadnik rumunskog novog talasa, čiji filmovi osvajaju nagrade na međunarodnim festivalima poput Kana, Berlinala i drugih, Porumboju se u filmu “Zviždači” pokazao u novom svetlu – ta u osnovi krimi priča razvija se na drugačiji način od očekivanog za tog autora.

Interesantna lokacija - vulkansko ostrvo Gomera usred Atlantskog okeana, na kojem ljudi komuniciraju zviždanjem, inspirisali su ga za rediteljski pristup kojim se udaljava realistične filmske naracije i žanrovski se približava film noiru.

Glavnu ulogu u filmu “Zviždači”, koprodukciji Rumunije, Francuske i Nemačke, ostvario je Vlad Ivanov, koji igra rumunskog policajca koji beži na ostrvo Gomera gde upoznaje zavodljivu i prevrtljivu Gildu (Katrinel Maron), a od nje uči jezik zviždača.

Porumboju je publici poznat po crnoj komediji “12:08 Istočno od Bukurešta” za koju proglašen najboljim debitantom u Kanu 2006. godine, kao i po ostvarenjima “Policijski, pridev” i “Blago”.

Drugo izdanje Dunav film festa imaće četiri četiri programske celine, a biće održano na četiri atraktivne lokacije u Smederevu.

*Foto: Vlad Cioplea

(SEEcult.org)

Zvizdaci
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav