Vesti

0

Poslanici pitali o Ruskom centru, Đilasu, operaciji Omča

Autor: JU

Izvor: Beta

Poslanici pitali o Ruskom centru, Đilasu, operaciji Omča

Izvor: Foto: Novi Magazin / SA

"Pošto NATO koji nas je bombardovao ima diplomatski status i Kancelariju u okviru Ministarstva odbrane, zašto i pored brojnih najava, to još nije dobio Ruski centar koji je spašavao naše građane u poplavama", pitao je Šešelj.

Poslanik kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović zatražio je objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova kada će Srbija reagovati na ponašanje čelnih ljudi Hrvatske, koji ignoriši ili javno nipodaštavaju odluku suda o vraćanju ćirilice u Vukovar.

Vukadinović se osvrnuo na pisanje medija o navodnom tajnom planu za slom Srbije nazvanom "Omča".

O je rekao da provladini mediji pišu da u planu protiv Srbije učestvuju vlade vodećih država NATO, kao i iz okruženja, mogu se očekivati politička ubistva lidera opozicionih stranaka i da zapadne sile nastavljaju specijalni rat protiv Srbije. Vukadinović od MUP-a traži odgovor da li ima indicija da operacija "Omča" i realna opasnost postoji, ili je reč o uznemiravanju javnosti.

Poslanik Pokreta socijalista (PS) Bojan Torbica tražio je od nadležnih da provere da li televizije N1, Nova S i Sport klub emituju domaći ili strani emiteri, da li se njihovo sedište nalazi u Luksemburgu i da li je Regulatrno telo za elektronske medije proverilo da li postoje sve dozvole za emitovanje.

Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije (SMS) upitao je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije da ispita odluku Novog Pazara da zabrani prodaju alkohola od 20 časova do jutra.

Stevanović smatra da se takvim odlukama ograničavaju slobode, da trgovci trpe velike gubitke, dok su ugostitelji na dobitku.

Stevanović je pitao i kako to da je jedino "Er Srbija" ispunila uslove tendera za subvencionisane avio linije iz Niša.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Parezanović obratio se REM-u, UNS-u i NUNS-u zbog, kako je ocenio, nezapamćenog gušenja slobode medija koju čini Dragan Đilas. Parezanović tvrdi da je Đilas od suda tražio da zabrani pominje njegovog imena u negativnom kontekstu.

Parezanović je, kako kaže i sam jedan od onih koje je Đilas tužio za uvredu i smatra da se takvim tužbama guši sloboda govora. 

 

Poslanici podržavaju jeftine stanove ali ne i to što ministri imaju svoje fotografe 

Poslanici Skupštine Srbije podržali su u današnjoj raspravi izmene Zаkonа o posebnim uslovimа zа reаlizаciju projektа izgrаdnje stаnovа zа pripаdnike snаgа bezbednosti, naročito to što će jeftinije stanove moći da kupe i ratni vojni invalidi i porodice palih boraca.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović rekao je da će kroz kupovinu jeftinijih stanova, zaposleni u službama bezbednosti imati neku vrstu subvencije od oko 100 evra mesečno i zapitao da li bi bilo bolje da je zaposlenima data za toliko veća plata, pa da mogu da kupe stan gde oni žele.

Pohvalio je proširenje liste korisnika na ratne invalide, jer ih, kako je ocenio, društvo ne poštuje dovoljno i decenijama se slala pogrešna poruka da se za ovu otadžbinu ne vredi žrtvovati.

Predloge zakona podržali su i socijalisti, socijaldemokrate, stranke manjina, dok su sa nadležnom ministarkom Zoranom Mihajlović o pojedinim rešenjima polemisali jedino radikali.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da je ta stranka insistirala da se većem broju građana omogući kupovina jeftinijih stanova i dodao da takva mogućnost treba da bude ostavljena i profesorima, mladim naučnicima i lekarima.

On je rekao da veruje da je najava izgradnje stanova povezana sa izborima na proleće.

"Zamislite kakva je ovo snaga propagande kada se najavi da će većina oficira i snaga bezbednosti imati mogućnost da po veoma povoljnim uslovima reši svoj stambeni problem", rekao je Mirčić i dodao da će čitave porodice u tom slučaju biti naklonjene vlasti.

Ministrima je poručio da prestanu da se bave ličnom promocijom.

"Radi javnosti Srbije, ovde je malopre bio i lični fotograf ministra resornog. Zamislite dokle smo mi došli sa standardom", istakao je Mirčić.

Nedavnu posetu ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović radnicima na Koridoru 10 Mirčić je nazvao svojevrsnim "filmskim žurnalom" u kojem "drugarica ministarka" govori radnicima privatne kompanije da su oni "naša nada".

Ministarka Mihajlović odgovorila je da se stanovi već grade i da se jedino u Beogradu još traži prava lokacija.

Kada je reč o ličnoj promociji i poseti Koridoru 10, ministarka je rekla da ona obilazi sva gradilišta.

"Bitan je rezultat. Bitan je semafor. Semafor kaže - 300 kilometara auto puteva, rehabilitovane pruge, tri međunarodna aerodroma", istakla je ministarka.

Poslanica SRS Vjerica Radeta pozvala je nadležne da prihvate amandman kojim se predlaže da se kupovina povoljnih stanova omogući i lekarima, mladim parovima, porodicama sa više dece i drugim kategorijama.

Poslanici su najavili i da će podržati sporazum sa Severnom Makedonijom o zajedničkoj kontroli na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce, kojim će, kako se očekuje, znatno biti smanjeno čekanje za prelazak granice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR