Svet

0

Meksiko zabeležio rekordan broj ubistava u prvoj polovini godine

Autor: JU

Izvor: Beta

Meksiko zabeležio rekordan broj ubistava u prvoj polovini godine

Izvor: Foto: pixabay

U junu je zabeleženo 3.080 ubistava, što je povećanje od osam odsto u odnosu na jun 2018.

Meksiko, zemlja od skoro 125 miliona stanovnika, sada ima oko 100 ubistava dnevno.

Prva polovina 2019. s 17.608 ubistava postavila je ; rekord otkako je 1997. počela da se vodi statistika, nadmašivši čak i vrhunac meksičkog rata protiv droge 2011. godine. Zvaničnici su naveli da je u prvoj polovini 2018. bilo ubijeno 16.714 osoba.

Sukobi narkokartela oko teritorije su postali posebno krvavi u severnoj državi Sonora, u kojoj je broj ubistava porastao za 69 odsto. S druge strane, u državi Sinaloa, domu kartela osuđenog narkobosa Hoakina Gusmana, zvanog El Čapo, zabeleženo je 23 odsto manje ubistava u odnosu na prošlu godinu.

Usled smanjenja budžeta i široke reorganizacije snaga bezbednosti pod predsednikom Andresom Manuelom Lopesom Obradorom nije najjasnije ko se bavi analizom i obaveštajnim radom da bi se saznalo koji tačno sukobi izazivaju rast broja ubistava.

"Mogao bih da vam kažem 10 potencijalnih i mogućih razloga, ali istina je da ne znamo i to je možda i najveći problem. Postoji veoma malo sistematičnog istraživanja koje bi nam omogućilo da zaključimo šta se zaista dešava", rekao je analitičar Alehandro Houp. I drugi oblici kriminala, poput iznude, postaju sve češći i nasilniji.

Kao potvrdu toga, zvaničnici su juče naveli da je pet muškaraca ubijenih u nedelju u baru u Akapulku bilo deo bande koja je reketirala preduzetnike.

Glavni tužilac države Gerero je rekao da vlasti sada znaju da su se "članovi te bande svakodnevno sastajali u tom baru da bi koordinisali tražene sume za reket i skupljali dnevnu zaradu".

Jedan osumnjičeni za taj napad je uhapšen a tužilac je rekao da su ubice članovi rivalske bande.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR