Stranačka oluja zbog DŽonsona

D. SAVIĆ

23. 07. 2019. u 07:49

Velika Britanija danas, 23. jula dobija novog premijera iz redova konzervativaca. Pljušte ostavke i još ministara najavljuje napuštanje vlade

Страначка олуја због Џонсона

Boris Džonson AP Photo

DOK se danas očekuje objava o nasledniku britanske premijerke Tereze Mej, u trenucima zaključenja glasanja, održanog u ponedeljak, u Konzervativnoj stranci o novom lideru, bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson slovio je za najizglednijeg novog stanara Dauning strita broj 10.

Već za sutra sprema se i useljenje na najprestižniju londonsku adresu, ali među konzervativcima u ponedeljak je žestoko vrilo dok su odlučivali između Džonsona i njegovog glavnog rivala Džeremija Hanta.

Nekoliko članova vlade Mejove najavilo je dan ranije ostavku, tvrdeći da neće da čekaju da ih Džonson otpusti zbog protivljenja nameri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

A u ponedeljak, uoči samog glasanja, nameru je u delo i sproveo i ostavku podneo ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Alen Dankan.

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu pošto je procurila informacija o njegovim ocenama o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa.

Džonson, međutim, odavno već dobija vetar u leđa za premijersko mesto upravo od šefa Bele kuće.

Dan ranije britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosuđa Dejvid Gok su najavili ostavku za sutra, ako Džonson preuzme kabinet.

Ali čini se da sve ovo ne uzbuđuje previše glavnog favorita za britanskog premijera. On je odavno već rekao da Britanija mora da napusti EU do kraja oktobra "kako god zna i ume".

Džeremi Hant

Džonsonov rival Hant takođe je, kaže, spreman da napusti Uniju bez dogovora, ali bi prihvatio još jedno odlaganje, ako bi to omogućilo novi sporazum o "razvodu" od Brisela. Evropska unija je, međutim, više puta ponovila da nije spremna da ponovo otvara sa Londonom pregovore koje je već postigla sa Mejovom.

Tokom poslednjih dana uglavnom su se oglašavali članovi partije sa svojim stavovima, pre svega u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz Unije bez dogovora, a u ponedeljak su se povodom ovoga oglasili i ekonomisti.

Većina njih navodi da bi izlazak izazvao velike ekonomske teškoće u zemlji, neki govore da bi takav "bregzit" pokrenuo recesiju, a došlo bi do naglog pada vrednosti funte i pada ekonomije od dva odsto za godinu dana.

VOLjA I DUH

DžONSON je u "Dejli telegrafu" insistirao da dogovor sa EU može da se postigna do kraja oktobra. - Možemo da izađemo iz EU 31. oktobra i da svakako obezbedimo tehnologiju da to učinimo - tvrdio je Džonson, dodajući da su za to potrebni samo volja i duh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije