Najnovije vesti
Vesti Svet
Apelacioni sud: Valensa da se izvini Kačinskom

Apelacioni sud: Valensa da se izvini Kačinskom

Poljski Apelacioni sud podržao je odluku nižeg suda i presudio da je prodemokratski borac i bivši predsednik Leh Valensa kriv u slučaju klevete i da mora da se izvini lideru desničarske vladajuće stranke Jaroslavu Kačinskom.

Leh Valensa Foto: Wikipedia
Leh Valensa

Predsednik Stranke prava i pravde tužio je Valensu zato što ga je na društvenim mrežama optužio da je kriv za avionsku nesreću 2010. godine u Smolensku u Rusiji, u kojoj je poginuo tadašnji predsednik Leh Kačinski, brat blizanac Jaroslava Kčinskog, kao i još 95 ljudi.

Pokrajinski sud u Gdanjsku presudio je u decembru da je Valensa izneo "teške optužbe" bez dokaza koji bi ih potkrepili i naložio mu da se izvini Kačinskom preko radija, u privatnom pismu i u drugim formatima, prenosi AP.

Jaroslav Kačinjski
Foto: Adrian Grycuk / Wikipedia
Jaroslav Kačinjski

Pokrajinski sud je odbio zahtev da Valensa uplati 30.000 zlota (8.000 dolara) u humanitarne svrhe. Na tu presudu su se žalili i Valensa i Kačinski.

Valensa je najavio žalbu i na današnju presudu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U jednom od spornih postova napisanih između 2015. i 2017. godine Valensa je optužio Kačinskog da je "vođen hrabrošću" tokom telefonskog razgovra sa bratom blizancem koji je putovao, insistirao da avion sleti na slabo opremljeni aerodrom u Smoelnsku uprkos gustoj magli. Kačinjski za nesreću okrivljuje tadašnju vladu predvodjenu odlazećim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, tvrdeći da je zanemarila predsednikovu bezbednost.

Valensa i Kačinski imaju dugu istoriju suparništva. Braća Kačinski su bili saradnici Valensi, osnivaču prodemokratskog pokreta Solidarnost, koji je 1980-ih doveo do mirnog kraja komunizma u Poljskoj. Valensa je 1990. godine izabran za predsednika te zemlje. Braća Kačinski i Valensa su se uskoro razišli iz razloga koji nikada nisu razjašnjeni. Jaroslav i Leh Kačinski su tvrdili da je Valensa bio saradnik komunista pod konspirativnim imenom Bolek, što je on negirao. Valensa oštro kritikuje desničarsku partiju Kačinskog i poljsku vladu, tvrdeći da su pretnja demokratiji.