Zaev protiv „paljenja“ balkanskih kavgi

Mladen Stančić

22. 07. 2019. u 23:40

Premijer Severne Makedonije tumači svoje ocene o prisvajanju tuđe istorije

Заев против „паљења“ балканских кавги

Foto Vlada RSM

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"
 
Premijer Republike Severne Makedonije (ESM) Zoran Zaev, posle iznete ocene u razgovoru za grčku tv Alfa, da je bilo makedonskih pokušaja prisvajanja tuđe istorije, bez obzira kako je to uticalo na susede, što je izazvalo buru na društvenim mrežama, u ponedeljak je dodatno protumačio da su (Nikola) „Gruevski i njegova propaganda sproveli identitetski inžinjering da zasade nešto što nije prirodni, ni suštinski deo makedonskog nacionalnog korena“.

- Ja vrlo često i duže vreme javno govorim o zloupotrebi istorije za političke ciljeve. Tako je bilo i u razgovoru za grčku televiziju Alfa kada sam na pitanje odgovarao o prošlim štettnim politikama nacionalizma i antikvizacije, dodatno komentarše svoj stav Zaev, na svom FB profilu.

Dodaje – „ne može meni da se kalemi nešto što su, ne ja, već Gruevski i njegova ideološka mašinerija radili 10-11 godina“. Objšanjava da „nisu Makedonci prisvajali tuđu istoriju, već Gruevski i njegova politička elita i njihovi poslušnici kvazieksperti koji su krenuli u medijsku ofanzivu da opravdaju identitetski inžinering“.


- Nije makedonski narod, već su Gruevski i njegova propaganda sproveli identitetski inžinjering da zasade nešto što nije prirodni, ni suštinski deo makedonskog nacionalnog korena. Sproveli su masivnu i masovnu kulturološku operaciju nazvanu antikvizacija da bukefalizuju ceo jedan narod i time da nas posvađaju sa svim susedima. Uspelo im je da nas čitavu deceniju drže u izolaciji. I dok su prolazili i podsticali navodne debate o tome ko smo i šta smo, bacili su nas u izolaciju i mračne podrume naših prioriteta – EU i NATO. Unazadili su i blokirali ceo proces, napisao je Zaev.

I, dok su to činili, kako ukazuje, „iza te dimne zavese, izvršili su sve kriminale i političke zločine zbog kojih se sada suočavaju sa pravdom“.

Premijer RSM ističe da je uložio svu svoju političku snagu da bi rešio pitanja budućnosti i svim narednim generacijama.

- Naša zemlja i naš narod su se rešili antikvizacije i ja ću nastaviti javno da govorim o potrebi mira i saradnje na Balkanu, ali i o momentima iz zajedničke istorije koji spajaju i povezuju nacije – zaključuje Zaev svoj komentar na FB profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miki

23.07.2019. 03:34

Svaka cast Zaevu! Kamo srece da se kod nas pojavi neki Zaev i da nas izvuce iz obog naci-kosmara. Ako ne otvorimo oci na vreme, i preokrenemo ceo diskur, nama opstanka nema. Najgora smo ruska gebernarija, a i najbednija.

Makedončići i Rvati

24.07.2019. 07:15

@Miki - a danas vidimo i Milogorci, su ti koji kradu identitet. Srbi sa tim nemaju ništa.

Cale

23.07.2019. 07:50

Ali, Zapad a posebno Britanci su zainteresovani da su balkandki narodi u losim odnosima, pa njihove tajne sluzbe aktivno rade na tome.