Od 1. januara novi model finansiranja nauke

Od 1. januara planirano je da otpočne novi model finansiranja nauke, ali se to mora raditi postepeno i biće potrebno vreme da se institucije prilagode novom režimu poslovanja, da se pripreme podzakonska akta, uradi katalog radnih mesta, izjavio je Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.
Od 1. januara novi model finansiranja nauke
Foto: Pixabay
Popović, koji je i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, za "Politiku" je objasnio da je, početkom rada Fonda za nauku, novi model već startovao, ali da će tačka na dosadašnji sistem finansiranja biti stavljena konačnim završetkom tekućeg projektnog ciklusa.
 
Popović kaže da je Zakonom o nauci i istraživanjima, koji je upravo stupio na snagu, zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku, predviđen prelazak sa nekompetitivnog projektnog finansiranja na institucionalno i suštinski kompetitivno projektno finansiranje.
 
"Istraživači neće, kao do sada, da zavise od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne, što je već dugo zahtev naučne zajednice. To nikako ne znači da će istraživači dobijati sredstva, a da za njih neće morati da ostvaruju rezultate", navodi Popović.
 
On dodaje da je ovim zakonom omogućeno finansiranje rada visokoškolskih ustanova čiji je osnivač država, što obuhvata sredstva za materijalne troškove istraživanja, uključujući troškove u vezi sa opremom, a kroz različite programe obuhvata i plate istraživača koji nisu u nastavi.
 
"Sistemski i uniformno je definisano angažovanje studenata doktorskih studija u svim akreditovanim naučno-istraživačkim organizacijama i to kakao onih koje su trenutno u sistemu, tako i onih koje će tek biti uključene", kaže Popović.
  • Pusti bre nauku

    22.07.2019 20:33
    Izjava je bitna
    A čuj, zakočiti ako ikako može, oterati te ljude kod naših gazda, pa neka imaju besplatno školovane naučnike.

    Ali, kao mrmot, sve to lepo upakovati u izjave...

    Bitan je PR.

    Kako glupom narodu objasniti da je bitnije 5 nacionalnih stadiona, nego nauka, zdravstvo i obrazovanje.

    Samo fino to objasniti, izjavama, ali s kravatom, pazite, to je važno, da vide da ste neki učeni, fini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija