AKTUELNO

Predsednik spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe AFD u Bundestagu, Armin-Paulus Hampel smatra da je ostavka Haradinaja ispravna i da je trebalo odavno da se desi , ali da to može biti samo prvi korak ka pomirenju čemu moraju da slede dalji koraci.

-Haradinajeva ostavka je ispravna i odavno je trebalo da se desi. On pripada generaciji boraca gerilske vojske OVK u kosovskom ratu, za koga se tvrdi da je kriv za brojne zločine nad srpskim stanovništvom - kaže Hampel za TV Most.

On podseća da je Specijalni sud osnovan u tu svrhu u Hagu 2015. godine te da mu je poslao poziv kao osumnjičenom kome se on sad odaziva i dodaje da je logično da se Haradinaj sada odrekne svog položaja kako ne bi opteretio loše odnose između albanskih i srpskih stanovnika Kosova.

Ali, ističe Hampel, to može biti samo prvi korak ka pomirenju između Srba i Albanaca, čemu moraju dalji koraci da slede.

-Političari poput Haradinaja ili kosovskog predsednika Hašima Tačija, uzimaju ljude Kosova kao taoce. To su politički tereti iz prošlosti koji ne smeju više opterećivati dva naroda. Ne stoje na putu razumnih rešenja obični ljudi na Kosovu, već političari kao što je Haradinaj, koji truju političku klimu - navodi predsednik spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe AFD u Bundestagu.

Smatra i da je Zapadni Balkan suviše važan da bi Nemačka i evropska stabilnost nastavile da je ignorišu uz ocenu da su Nemačke Vlade, od Kola preko Šredera do Merkelove po tim pitanjima kriminalno zakazale.

Stoga, kao AFD, ponovo pozivamo na veliku balkansku konferenciju koja će rešiti kosovsko pitanje i dalje tinjajuće etničke sukobe, naveo ja Hampel.

#Ostavka

#Ramuš Haradinaj

'