22. jul  2019. 18.31  →  19.30 | Izvor: RTV (Maja Guzijan)

Pazite gde i kakav sladoled jedete

NOVI SAD -

Od visoke temperature možete da se ohladite pod krošnjama, ali je i sladoled jedan od najčešćih vidova osveženja. Ipak, treba ga birati pažljivo, vodeći računa o svežini i kvalitetu, kao i o higijeni poslastičarnice.

video icon

Sladoled svih boja i ukusa, svež i u kornetu, pravi je izbor za vrele letnje dane, kažu Novosađani.

sladoled jpg

Sladoled koji se hvataljkom servira u kornet, vafl ili čašicu, priprema se od mleka i specijalne paste za sladoled, ali bez jaja, kako bi duže ostao svež, kažu poslastičari sa kojima smo pričali.

"Mi se trudimo da to bude primamljivo kupcima, da to lepo izgleda prvo na oko, pa da tako privučemo mušterije, ali naravno, ukus je najbitniji. Kod nas najviše ide kinder, pa oni klasični, vanila, čokolada, lešnik", kaže Mirjana Vidić, prodavačica.

Kontrolisanje ispravnosti i kvaliteta sladoleda, vrši se uzimanjem brisa sa radne površine i kašike za sladoled, proverava se higijena pogona i uslovi čuvanja sirovina, a od pre mesec dana, taj nadzor je sa veterinarske, prešao na poljoprivrednu inspekciju.

"Nastavljamo kontinuitet, bićemo prisutni kao poljoprivredni inspektori u tim pogonima preko celog leta. Koristim ovu priliku da podsetim potrošače da obrate pažnju prilikom kupovine ove poslastice na samom prodajnom mestu, na higijenu osoblja i da izbegavaju svaku kupovinu, ukoliko im se nešto učini sumnjivim",upozorava Nenad Vujović, pomoćnik ministra iz sektora Poljoprivredne inspekcije.

Kako nam je rečeno, situacija u poslastičarnicama je na zadovoljavajućem nivou, inspekcija će izlaziti na teren tokom celog leta, ali uprkos tome, kupci uvek treba da vode računa gde i od koga kupuju sladoled.

Tagovi