Najnovije vesti
Vesti Politika
Gojković traži novi zakon, podnela amandman na "izvršitelja"

Gojković traži novi zakon, podnela amandman na "izvršitelja"

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je neophodno da se donese potpuno novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, a podnela je i amandman na izmene i dopune tog zakona, kojim bi se definisalo da vlasnik ne može ostati bez nekretnine ukoliko mu je dug manji od 5.000 evra, ali da se to ne odnosi samo na komunalni dug, kako je sada predloženo, već šire.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Skupstina Srbije_030914_Ras foto Emil Conkic002_preview Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Skupstina Srbije_030914_Ras foto Emil Conkic002_preview

Gojković je objasnila da se član zakona odnosi samo na komunalne usluge, ukazujući da ona traži da isto pravilo važi za sve verodostojne isprave: "Nije to epohalan dug da bi neko izgubio stan ili kuću ili bilo koju nepokretnost i nije u pitanju samo komunalna usluga, niti mislim da može po našem ustavnom sistemu da se izdvoji jedna vrsta usluge". Ona je navela da su dužnici najčešće siromašni gradjani i da ima onih koji duguju, jer su pozajmili novac za lečenje.

- Danas neka skupa tašna košta nekoliko hiljada evra... Običan čovek nije pozajmio novac za skupu tašnu ili luksuzno letovanje, pozajmio je, jer mu stvarno treba. Ne verujem da je tu samo reč o izbegavanju plaćanja komunalnih usluga - istakla je Gojković.

Ministarka pravde Nela Kuburović odgovara da bi, ukoliko bi se to proširilo na druge verodostojne isprave, bio doveden u pitanje menični promet i privredno poslovanje, ocenjujući da bi došlo do zloupotrebe: "Neko bi izdavao više menica za iznos obezbeđenja od 5.000 evra i samim tim sebe zaštitio da ne može da se sprovede izvršenje na njegovoj nepokretnosti ili isto tako kod izdavanja čekova".

Gojković je pozvala ministarku da razmisli o njenom amandmanu, jer, kako kaže, situacija koja bi evetnualno nastala u privredi, mogla bi da se reši tako što bi se član odnosio na fizička lica: "Dobro ste naveli da se odnosi na fizička lica u vašem predlogu. Mislim da ima prostora da se doda 'na sva dugovanja do 5.000 evra fizičkih lica'. Onda nećemo imati problem sa bankarskim garancijama", objasnila je predsednica skupštine, koja je amandman podnela kao poslanica SNS.

Komentarišući ponašanje izvršitelja u Srbiji, Gojković je rekla da se nada da negativna slika koju većina poslanika ima o njima, nije zaista takva, a ukazala je i da se oni koji su prvi otvorili kancelarije postali izuzetno imućni: "Jedni isti su pronašli način da imaju izvršiteljske kancelarije po celoj Srbiji", primetila je Gojković i dodala da, po njenim informacijama, danas stanove kupuju uglavnom izvršitelji i javni beležnici. To je, kako kaže, poseban soj i sloj ljudi u društvu koji se naglo obogatio: "Što se tiče ponašanja izvršitelja i načina prodaje stanova, ne znam šta da vam kažem". Ona je istakla i da je došlo vreme da počne da se radi na novom zakonu o izvršenju i obezbeđenju, jer je, kaže, praksa pokazala da ima što šta da se popravi.

- Kada mnogo treba da se popravlja, onda treba novi predlog zakona da se donese. Nemojte da mislite da sam protiv izvršenja, ona moraju da se sprovode, samo je u pitanju način - poručila je Gojković iz poslaničke klupe.