U Brzeći ne rade žičere, gostiju sve manje

U turističkom centru Brzeće ima 15 hotela kapaciteta 2.600 kreveta i brojni objekti domaće radinosti za smeštaj gostiju. Pre tri godine prestankom rada žičara Bela reka 1 i 2 koje povezuju ovo mesto sa Skijaškim centrom na vrhu planine, gostiju ima sve manje, tako da su mnogi izgrađeni objekti pred zatvaranjem.

Nekada velika posećenost ovog mesta na oko hiljadu metara nadmorske visine, na Kopaoniku, privukla je investitore. Pored postojećih kapaciteta, trenutno je u izgradnji još 13 hotela sa oko tri hiljade kreveta. Investitori su stali sa ulaganjem jer su gosti prestali da dolaze u Brzeće.

"Žičara, konkretno je ključ opstanka ovog dela. Ne vidim način kako bi smo mogli da opstanemo ako ne postoji ova žičara. Nemamo druge alternative", kaže Dragiša Kostić iz "Brzeće centar".

"Ima, itekako ima rešenja. Kao prvo govori se o gondoli, već 19 godina od kada sam ja tu, govori se da će biti izgradjena. Nema, stalno nema para. mora da ima para za to, mi ne možemo više da čekamo", navodi Ljuba Cvetkovoić, hotel "Ozon" Brzeće.

"Opština Brus gubi najmanje milion evra, zato što ovi hoteli ne rade", navodi Nenad Dobrodolac iz Brzeće.

Zbog slabe posećenosti hotelijeri će morati da smanje broj zaposlenih, koji trenutno iznosi 350 ljudi.

"Vlasnik hotela "Junior", inače grčka kompanija je kupila hotel sa ciljem da od njega napravi jedan sportski centar. I hotel im je predstavljen i prodat kao deo Skijališta sa velikim potencijalom", navodi Ivana Silousaregko iz hotela "Juniora" Brzeće.

Žičare Bela reka 1 i 2, dužine oko 4 000 metara, tri decenije povezivale su Brzeće sa Skijaškim centrom na Kopaoniku.

"Instalacije nisu bezbedne u pogledu bezbednosti konstrukcije žičare. To je dokumentovano od strane inspekcije koja je verifikovana od strane Ministarstva, za pregled i kontrolu žičara i iz tog razloga instalacija ne radi. Ništa drugo nije u pitanju.

Nažalost i nama bi išlo u prilog da ta instalacija radi, ali trentno ne može. Mi smo u pripremi da radimo instalaciju, ali trenutno još nisu obezbeđena sredstva za izgradnju te instalacije", objašnjava Darko Jovanović, rukoodilc Ski centra na Kopaoniku.

Žičara bi doprinela oživljavanju Brzeća, jer bi, kažu, više mladih ostajalo u ovom kraju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво