• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF dao zeleno svetlo za POVEĆANJE plata u Srbiji

Izvor Tanjug

Međunarodni monetarni fond pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru, kao i ponovno uvođenje indeksacije penzija po švajcarskoj formuli.

Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa.

Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.

"To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo", naglasio je Sosa i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim sgementima nije tako.

Srbija za godinu dana najbolja u regionu po platama?

Privatni sektor, smatra, treba da "uhvati korak" kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.

"Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije... možete da vidite odlazak iz javnog sektora", rekao je Sosa.

On je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija I to švajcarskoj formuli.

Crna Gora: Penzije su nam VEĆE nego u Srbiji za 65 evra

"Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok", rekao je Sosa.

MMF o mogućoj krizi radne snage i srečavanju odlaska mladih i obrazovanih iz Srbije

Sosa smatra da je za Srbiju izazov da spreči talas emigracije mladih i talentovanih, ali i da unapredi i promoviše povratak onih koji su otišli iz Srbije.

Vučić: Nisu samo MALE plate, mladi BEŽE i zbog OVOGA

"Ne postoji čarobno rešenje. Pored većih plata, dinamičniji privatni sektor koji će stvarati prilike za preduzetništvo, unapređenje institucija i smanjenje percepcije korupcije, to bi sve bilo važno da se ublaži ovaj problem. Ovi izazovi zahtevaju da se reforme još hitnije sprovedu", rekao je Sosa.

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presveti efendija

Zona Sumraka

Ili uspeli da slazu i ovog Sosu, ili covek ne zna o cemu prica. Iz svog iskustva pricam kad kazem da u privatnom sektoru, plate nisu povecavane nekih 4-5 godina. Jos uvek su ispod minimalca, a kako je to moguce, pitajte AV.

Laki

Ja još uvek imam manju platu nego 2014. Ako se uračunaju poskupljenja i inflacija ona je realno još manja. Pet godina koje su pojeli skakavci.

special image