Čedomir Jovanović: Neiskusni nude bojkot izbora

V. MIJATOVIĆ

22. 07. 2019. u 15:15

Predsednik LDP: Deo opozicije vređa logiku, Makronu nisu imali šta da kažu. Kad na ključne teme gurate glavu u pesak, pobegne voz, pa morate pešaka

Чедомир Јовановић: Неискусни нуде бојкот избора

Čedomir Jovanović Foto Tanjug

KO je pozvao na bojkot? Mislim da su ideje o bojkotu do te mere nerealne i nemoguće i da predstavljaju ideje politički neiskusnih ljudi. Kada jednom otvorite prostor za takvu politiku, čekajte rezultat za deset godina. Većina ovih koji predlažu bojkot su zaboravili kako su nas ubeđivali u sumanute opcije u svoje vreme. Rezultat je činjenica da dvadeset godina demokratije u Srbiji dočekujemo kukajući na izborni proces.

Tako lider LDP Čedomir Jovanović, za "Novosti", odgovara na pitanje da li će se priključiti eventualnom bojkotu izbora, koji pominje deo opozicije. Vlast je, kaže, dužna da stvori uslove za fer izbore, a opozicija ima prava na sve vidove političke borbe:

- Svaka opozicija ima pravo da bude nefer prema vlasti. Karte su jasno podeljene i sad bi trebalo samo da se mudro odigra partija.

* Zašto smatrate da je zahtev Saveza za Srbiju za sastanak sa predsednikom Francuske Makronom bio neprihvatljiv potez?

- Prvo, za Makronovu posetu se zna bar šest meseci. Pismo je zakasnilo. Drugo, nije predsednik Francuske služba zajedničkih poslova pa da se bavimo rokovima. Nema aktivnog rada sa međunarodnom zajednicom, što je posledica i njihove manje zainteresovanosti za unutrašnja politička pitanja. Treće, zašto je toliko važno da Makron čuje opoziciju? Da bi mu rekli da je Srbija autokratija i da Vučić sve kontroliše, i da je ubijena kritička misao. To je uvredljivo. Francuska diplomatija vrlo dobro zna i procenjuje stanje, i ova poseta je to pokazala. Opozicija, ili neki njeni delovi, jasno vređa logiku. Da je bilo neke alternative Vučićevoj kosovskoj politici, pa da je Makron mogao da čuje drugačiji stav od onog koji smo deceniju i više slušali, možda bi i sam zakazao sastanak. Kad na ključne teme gurate glavu u pesak, pobegne voz, pa morate pešaka.

* Vlasti u Beogradu su ostavku Haradinaja ocenile kao politički trik i način za odugovlačenje pregovora.

- Ostavka Haradinaja je odgovoran politički potez. Iz perspektive Prištine, verovatno jedini moguć. Za nas je to novi korak ka usporavanju dijaloga. On ima posledice, koje mogu da se čitaju kao trik, populizam... Svaka istraga o zločinima na Kosovu je za mene politički prioritet. Činjenica da ima mnogo ljudi čije ruke su krvave u našim političkim okvirima samo je otežavajući faktor. Važno je da se svi uključe u dijalog sa Kosovom. Da probamo da iskoristimo trenutak i rešimo večni nesporazum. Sa Haradinajem ili bez njega, Srbi i Albanci moraju zajedno u Evropu.

* Može li se na srpskoj političkoj sceni i u društvu postići makar minimalni konsenzus po pitanju KiM?

- Dogovor sa Albancima nije lak, kao ni odnosi u našem društvu. Važni su koraci, simboli i prihvatanje mogućih opcija, pa pravljenje izbora među njima. Treba nam više dijaloga, manje nišana i više principijelnih i pravih razgovora. Taj razgovor ne sme biti ličan, jer svako može da zameri drugoj strani puno toga. Naši dogovori moraju uvek gledati u budućnost i u posledice koje ostavljamo našoj deci.

ODUVEK SAM IMAO "ETIKETE"

* SMETA li vam kad vas svrstavaju u "lažnu opoziciju"?

- Otkad se bavim politikom imao sam "etikete". Oko suštine nema kompromisa. LDP će raditi sa svim akterima političke scene koji žele da se uhvate ukoštac sa velikim izazovima za Srbiju. Sve drugo je čista tabloidizacija politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sasa M

22.07.2019. 15:34

Koji si ti prevarant, dva puta si i mene prevario da glasam za tebe. Ti i Canak bez dana staza obogatili ste se, odakle.Nemoj samo ti nekog da savetujes.

Oblivion

22.07.2019. 15:55

Zasto uopste dajete prostora ovom liku? Politicki nebitan, moralno posrnuo, na svakom koraku radi protiv interesa svog naroda. Ucinite Srbiji uslugu I posaljite ga u zaborav.

realist.

23.07.2019. 07:15

Pitam se kada ce Drzava poceti da trese ove k azi politickih, Lidera Koji su usli u prijasnje Vlast lopovlukom i prodaju narod e imovine kako bi se obogatili, od ovih treba traziti dokaz imovine.