Članstvo S. Makedonije u NATO-u fokus SAD

Američki ambasador u Grčkoj Džefri Pajat kaže da je u fokusu SAD da podrže Severnu Makedoniju da postane članica NATO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

14:01

Članstvo S. Makedonije u NATO-u fokus SAD
EPA-EFE/Georgi Licovski

Pajat je, upitan kakve reakcije očekuje od nove grčke vlade u odnosu na Prespanski sporazum, rekao da će "o pitanju Prespe, ostaviti grčku vladu sama da se izjasni", prenosi makedonska novinska agencija MIA.

"Za mene je bitno da 27-godišnji spor oko imena, koji je bio izvor nervoze i kod američkih diplomata i kod njihovih grčkih kolega, više ne postoji u grčko-američkim odnosima", istakao je Pajat za grčki dnevni list "Katimerini", dodajući kako su SAD skoncentrisane na podršku učlanjenju Severne Makedonije u NATO.

"Na to ćemo biti fokusirani i na jesen u Kongresu. Grčka je bila prva država-članica NATO koja je ratifikovala protokol o učlanjenju Severne Makedonije, što znači da ste zatvorili ovo pitanje", naveo je Pajat.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju ulogu Grčke u Severnoj Makedoniji, a kao primer je naveo "čuvanje vazdušnog prostora te zemlje od strane grčkih vojnih aviona".

"Vidim velike prilike za grčki biznis u Severnoj Makedoniji. Ali, kao što sam rekao, ostaviću vladu da govori o politici i odnosima sa Severnom Makedonijom. Naš fokus kao vlade, kao SAD, je da sada podržimo ovu zemlju da postane članica NATO", zaključio je Pajat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: