Crkva se žalila sudu zbog nadgrobnog spomenika bez religijskih obeležja

Gradsko veće Novog Pazara je "pod krajnje čudnim okolnostima" dozvolilo postavljanje jednog spomenika na groblju kod Petrove crkve, tvrdi protojerej-stavrofor Tomislav Milenković.
Crkva se žalila sudu zbog nadgrobnog spomenika bez religijskih obeležja
Foto: 021.rs
Gradsko veće je krajem aprila, po presudi Upravnog suda, donelo rešenje kojom je dozvolilo Nelici Grujić da ocu Timotiju Vasoviću postavi spomenik koji odudara od pet modela koje je Srpska pravoslavna crkvena opština za Rašku oblast propisala za groblje kod Petrove crkve.
 
Nelica Grujić je spomenik postavila pre desetak dana.
 
Sveštenik Milenković je Radiju Sto plus rekao danas da se crkvena opština žalila Upravnom sudu na tu odluku Gradskog veća, kao i da je Grujić postavila spomenik nelegalno - pre no što je rešenje Gradskog veća postalo izvršno.
 
Milenković je podsetio da je Crkva parcelu za groblje besplatno dala lokalnoj samoupravi, uz "dogovorene tipove vertikalnih spomenika" koji se tu mogu postavljati što je, prema njegovim rečima, Grujić znala i pristala na to.
 
"Crkva nikada nije zahtevala da se ateisti sahranjuju pod verskim obeležjima i nudili smo kompromise. Međutim, ona je jednostavno bila uporna u nameri da uradi nešto suprotno poretku na tom groblju, ugovornom odnosu i suprotno zakonu", rekao je Milenković.
 
On je kazao da se ispituju pod kojim je okolnostima postavljen sporni spomenik jer je to, kako je rekao, nedozvoljeno bez odobrenja JKP "Gradska čistoća" koje upravlja grobljem.
 
"Crkva čeka odluku Upravnog suda o ovom pitanju, ali napominjemo da nećemo dozvoliti da prosta sila kojom se dotična (Grujić) služi, postane opšti obrazac. Radije ćemo raskinuti ugovor s Gradom o davanju parcele, koji smo potpisali u dobroj veri, ali smo bili izigrani", dodao je Milenković.
 
Podsetimo, sport crkve i Nelice Grujić traje već dve godine. Opširnije o ovom sporu OVDE.
  • Vlada

    23.07.2019 09:34
    Mnogim komentarima vernika ovde je zajedničko potpuno odsustvo dodira za stvarnošću i zakonom. To nije toliko neobično: da su bliži stvarnosti ne bi bili vernici, a da im je više stalo do zakona ne bi poštovali SPC. Bez obzira na to, postoje faktori uslovljeni stvarnošću i zakonima koje ću pokušati da približim dotičnima:
    Prvo, u svim člancima na ovu vest se kao jedini zahtev porodice pokojnika spominje odsustvo verskih obeležja, znači nikakve priče o petokrakama ne piju vodu.
    Drugo, ako je groblje pod zaštitom države, podzakonskim aktima (a ne crkvenim uslovima) su mogli biti propisani tipovi spomenika, ali ne i obaveza postavljanja verskih simbola.
    Treće i veoma bitno, zakon i Ustav NE POZNAJU kategoriju verski isključivog groblja. Eparhija je mogla da propiše tipove nadgrobnih spomenika kao uslov u ugovoru o poklonu parcele gradu, ali ako ti tipovi sadrže obavezna verska obeležja, uslov je ništav i tu je kraj priče.
    I poslednje, da bi bio vernik, pa još ove i ovakve crkve, to bez uvrede zahteva priličnu dozu naivnosti i lenjosti u razmišljanju; međutim, da na sve to izvaljuješ gluposti tipa ‘Idi u Ameriku ili na ostrvo i tamo probaj ovo isto da pišeš’ kao da je tamo iz nekog trazloga zabranjeno kritikovati crkvu - e, za to već treba da budeš baš ozbiljan idiot.
  • Vidoviti Limanac

    22.07.2019 22:15
    Trololololooooo
    Ja bih pristao na krst ali bi ih istrolovao za medaju. Kao fora naći ću ja kamenoresca i kamen da izaberem i onda napraviš krst naopačke...
    Tuche!
  • Vernik

    22.07.2019 20:22
    Oni koji žele uništenje SPC, neka zamisle samo na trenutak kako bi izgledalo to.

    Nestala SPC. Uspeo si. Instant ideš u lokalni bar, na razvodnjeno pivo.
    Slaviš i prosto si ponosan na sebe. A tek FB! Tu tek što imaš lajkova!
    A sutra:
    Umesto nje, deo zemljišta su otkupile lokalne badže i političari i podigli kakve hotele za preko dan i kakve pečenjare. Poravnali groblja buldožerima, spalili kosti ili preselili u masovnu grobnicu, malo dalje od nekog smetlišta.

    One ozbiljnije vrednosti, otkupila je jedna druga crkva, zapadu omiljena.
    I gled čuda, identičan problem vam se preselio, bna ovog puta vama omiljenu crkvu, vašeg ljubljenog čika Sema.
    Kad gle čuda, ona raspisala obavezan porez.
    Pa ti na tvoju platu androidnog programera i skrivene doprinose, sada moraš plaćati još i crkveni porez.

    A sve po zakonu, po ugledu na EU, Švajcarsku ili kakve druge amerike i ostrva.

    Eto, tako bi to izgledalo.
    Sve isto, samo skuplje - i ovog puta bez "tvoje" crkve i tvojih dedova.

    Čik d avidim, da li bi smeo tamo nešto pisnuti?

    Idi u ameriku ili na Ostrvo i tamo probaj ovo isto da pišeš... što pišeš ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija