Dana Budisavljević: Nije ti život pjesma 1Foto: Filmski centar Srbije

Diana Budisavljević bila je drugačija heroina. Nije bacala bombe, nije nosila pištolj, niti bila ilegalka, već gospođa iz visoke klase koja je sasvim drugim sredstvima krenula u riskantnu akciju. Upornošću, nepristajanjem na ‘ne’ zapravo je bila rodonačelnica onoga što danas zovemo građanski aktivizam.

To je, povodom premijere svog filma o prezimenjakinji i čuvenoj humanitarki Diani Budisavljević, izjavila rediteljka Dana Budisavljević .

Poetska je pravda, reklo bi se, da film o ženi koja se suprotstavila ustaškom režimu trijumfuje na festivalu u Puli koji je pompezno počeo jednom sasvim drugačijom filmskog pričom – hvalospevom Antuna Vrdoljka hrvatskom generalu Anti Gotovini, nastavljaču dela Nezavisne Države Hrvatske u novija vremena, oslobođenom haškom optuženiku.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ nije nagradio samo zvanični žiri kao najbolji film čitavog festivala, te kao i najbolje rediteljsko ostvarenje, već mu je i pulska publika dala najvišu ocenu, a nagradili su ga i predstavnici Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana. Film na osetljivu temu – o ženi, Austrijanki poreklom, koja je spasila 10.000 srpske dece iz ustaških logora za vreme Drugog svetskog rata, nastajao je dugo i minuciozno, uz pretragu arhiva, pomoć stručnjaka, pre svih istoričara, sa strpljenjem i trudom, gotovo čitavih deset godina.

Podsticaj je bio dnevnik Diane Budisavljević koji je autorka dobila u Spomen-području Jasenovac, a koji je otkriven tek nakon smrti hrabre humanitarke, čija se potresna priča nije završila sa krajem rata, već upravo sa oduzimanjem tog dnevnika od komunističkih vlasti i skrajnjivanjem ove žene i njenog dela.

Dana sa Dianom deli prezime, ali nisu u srodstvu, bar ne neposrednom, već preko supruga Diane Budisavljević za koju je Dana prvi put i saznala kada je dobila njen dnevnik. Ono što ih, međutim, povezuje, svakako je pomenuti građanski aktivizam kome, svaka na svoj način, doprinose.

U Daninom slučaju to su angažovani filmovi na važne teme poput dokumentarca „Nije ti život pjesma Havaja“ o coming out-u i to u krugu porodice. Dana je i svojoj porodici, ali i javnosti obznanila svoje homoseksualno opredeljenje, a ovaj film, posle premijere na ZagrebDox-u, festivalu koji je osnovala sa Nenadom Puhovskim, nedeljama je punio bioskope i bio najgledaniji domaći dokumentarac te godine. Debitovala je dokumentarcem „Sve 5!“ o devojci, Hrvatici, seksualnoj radnici, i njenom nimalo lakom povratku u domovinu.

Dana Budisavljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je na Odseku za filmsku i TV montažu Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentkinja produkcije i organizatorka filmskih festivala. Sa Olinkom Višticom 2006. osniva filmsku i umetničku produkciju Hulahop. Boško Budisavljević, čuveni hrvatski arhitekta, joj je otac. „Dnevnik Diane Budisavljević“ je njen prvi autorski dugometražni film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari