Vučić: Srbija i Mađarska sada imaju najbolje odnose u istoriji 1Foto: Twitter/ Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, nakon otkrivanja spomenika zajedničkom heroju Sibinjanin Janku, da Madjarska i Srbija trenutno imaju najbolje odnose u istoriji dve zemlje i da je dužnost sadašnjih generacija da to očuvaju i ne dozvole nikome da te dobre odnose ugrozi.

Nakon otkrivanja spomenika u Zemunu kojem je prisustvovao i predsednik Mađarske Janoš Ader, Vučić je rekao da ne postoji veća čast od one koja se dogodila Sibinjanin Janku da toliki narodi tvrde da je reč o njihovom heroju i dodao da je posebno dobro što „nema nikakve svađe oko toga“.

„Ovog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, rođenog u Rumuniji i uzdignutog u Srbiji svi doživljavaju kao svog. Zato ima i toliko imena – Janko, Janoš, Jovan, Johan, Joan… I u pravu su svi, svako ime je tačno. Svojatanje, koje je inače ružno, ovde je dobrodošlo jer je Janko sebe dao zajedničkoj istoriji i hrišćanskoj Evropi“, rekao je Vučić.

On je podsetio da se najveći uspeh koji je doživeo taj velikaš dogodio prilikom odbrane Beograda u Zemunu, kada je pobedio jednog od najvećeg turskih sultana Mehmeda II osvajača, zbog čega i danas svakog dana, po papskoj naredbi, zvone zvona u podne.

Vučić je dodao da je reč o čoveku čiji su potomci postali vladari i utemeljivači moderne madjarske države, čiji je dom bio zaštitnik intelektualaca tog doba i pod čijom dinastijom je i renesansa uzela maha.

„I danas sam srećan kada ovde vidim, zajedno na jednom mestu, srpske i mađarske zastave. I jedne i druge su naše i biće uvek tako u budućnosti. Ponosan sam na ono što smo uradili i što smo uspeli da od relativno loših odnosa Srba i Madjara i dve zemlje napravimo da naši odnosi budu najbolji u našoj istoriji. Ne samo da se poštujemo nego da i sarađujemo i uvažavamo i brinemo jedni o drugima. Sada više ne vidimo probleme nego samo načine za bolju saradnju“, rekao je on.

Predsednik Srbije je podsetio da se Mađarska, za samo nekoliko godina, sa 12. popela na peto mesto po trgovinskoj saradnji sa Srbijom i dodao da odnosi napreduju i u drugim oblastima.

„Živimo san Sibinjanin Janka, cilj za koji se borio i umro, da imamo zajedničku politiku, zajedničke vrednosti i da se zajednički borimo za interese dve zemlje i dva naroda. Ovo je dokaz večnog prijateljstva i nikada ne smemo da dozvolimo da se to sruši. Živelo prijateljstvo Srbije i Madjarske, živela Mađarska, živela Srbija“, rekao je on.

Ader: Janoš Hunjadi ili Sibinjanin Janko život podredio odbrani domovine

Predsednik Mađarske Janoš Ader rekao je danas u Beogradu da je Janoš Hunjadi, ili Sibinjanin Janko, bio čovek koji je život „podredio odbrani domovine i proterivanju osmanskih armija“, 1456. godine.

Na otvaranju spomenika Hunjadiju na Zemunskom keju, Ader je rekao da nije slučajno što se na spomeniku nalaze krst i zvono.

„Krst i zvono, požrtvovanost i poštovanje. Nad statuom vidimo dva simbola. Krst je simbol žrtve Janoša Hunjadija za odbranu Evrope, a zvono za pobedu izvojevanu pod njegovim vođstvom“, rekao je Ader pošto je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otkrio spomenik.

Mađarski predsednik je rekao da se Hunjadi, nakon što je u mladosti bio paž na dvoru srpskog despota Stefana Lazarevića, vodio mnogo pohoda protiv Turaka na teritoriji Srbije i da je svuda video „pustošenje, plač i patnju“.

„Zato mu najveća želja nije mogla biti ništa drugo do proterivanje Turaka iz Evrope i oslobadjanje Srbije i balkanskog prostora“, naveo je Ader.

Ader je govorio o pobedi snaga Janoša Hunjadija nad vojskom sultana Mehmeda Drugog Osvajača pod Beogradom 1456. godine.

„Turci su od Beograda bežali do Sofije. Crkvena zvona su zvonila širom Evrope, bilo je višednevno slavlje. A Turci narednih 65 godina nisu opsedali Beograd“, naveo je mađarski predsednik.

Kako je rekao, „ime i slava Janoša Hunjadija se svuda čuje, jer je večno živ i slavljen Janoš“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari