ZVEZDA GLEDA U KOPENHAGEN: Ko čeka crveno-bele u trećoj rundi kvalifikacija LŠ

Z. Ćorović

22. 07. 2019. u 11:45

Žreb u Nionu je odredio potencijalnog rivala crveno-belih u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a to je pobednik duela Kopenhagen - TNS (Vels)

ЗВЕЗДА ГЛЕДА У КОПЕНХАГЕН: Ко чека црвено-беле у трећој рунди квалификација ЛШ

Marin, Boaći i Ben Foto: M. Vukadinović

AKO zasija nad Helsinkijem, Crvena zvezda će svoju evropsku putanju najverovatnije usmeriti ka prestonici Danske. Žreb u Nionu je odredio potencijalnog rivala crveno-belih u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a to je pobednik duela Kopenhagen - TNS (Vels). Po snazi i prognozama, Zvezda je veliki favorit protiv Finaca u predstojećoj rundi, a Kopenhagen još veći u dvomeču sa skromnim Velšanima.


Računica za crveno-bele je jasna, prioritet je da se 25. na "Marakani" i 31. jula u Finskoj eliminiše Helsinki. Posle toga, Crvena zvezda bi 6. ili 7. avgusta bila domaćin, dok bi revanš bio sedam dana kasnije u Danskoj, naravno, u slučaju da Kopenhagen izbaci Velšane.


PROČITAJTE JOŠ: Zvezda vratila Degeneka

SOLBAKEN PREŽIVEO KLINIČKU SMRT TRENER Stale Solbaken je poznat i po još jednom događaju - preživeo je kliničku smrt kao igrač Kopenhagena. Za vreme treninga 2001. godine je doživeo infarkt, srce je prestalo da mu radi. Proglašen je klinički mrtvim, ali je zahvaljujući brzoj intervenciji lekara uspeo da se probudi posle sedam minuta.


Iz ove perspektive, veliki broj "ako" nalazi se se iza srpskog šampiona, ali ovo je najvažnije: ako Crvena zvezda eliminiše Kopenhagen u projektovanom duelu trećeg kola kvalifikacija, zagarantovana joj je Liga Evrope, a u plej-ofu za LŠ će preuzeti rejting (31.00) Danaca i neće moći da se sastane sa nosiocima Ajaksom, Seltikom i zagrebačkim Dinamom. To bi bio idealan scenario, pa će se nove kombinacije praviti posle narednog žreba za plej-of, 5. avgusta.


- Sada nam je svima fokus na utakmicama drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Sutra nas već očekuje prvi susret sa Helsinkijem. Ne želimo da pričamo unapred, ali znamo da je Kopenhagen kvalitetan protivnik. Danci imaju bogato iskustvo igranja u Evropi, kao i duplo veći budžet od nas. U prvom planu je Helsinki, a nadam se da ćemo biti u prilici da u direktnom duelu odmerimo snage sa Kopenhagenom - diplomatski je rekao Mitar Mrkela, sportski direktor našeg najtrofejnijeg kluba.


Iako, prema rečima Mrkele, danski tim ima duplo veći budžet, vrednost mu je po podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt" slična Zvezdinoj vrednosti - 52,25 miliona evra. Na rang-listi UEFA je 48. (Zvezda 73). Kopenhagen je, svakako, protivnik za maksimalni respekt. Apsolutnu dominaciju u svojoj zemlji nametnuli su u poslednje dve decenije, od 2000. godine su osvojili 12 šampionskih titula (13 ukupno), a zapažene rezultate imaju i u Evropi.



Prošle sezone su prošli četiri kola kvalifikacija i plasirali se u Ligu Evrope, ali su u grupi sa Zenitom, Bordoom i Slavijom uz jednu pobedu, dva remija i tri poraza zauzeli poslednje mesto. U Ligi šampiona su debitovali 2006, kada su kao drugi prošli u grupi sa Barselonom, Rubinom i Panatinaikosom, da bi ih u osmini finala izbacio Čelsi. Posle toga su još dva puta stizali do grupne faze Lige šampiona, ali dalje nisu prolazili.


Najveće zasluge za dobre rezultate u kontinuitetu pripisuju se treneru, glavnoj figuri kluba. Stale Solbaken je vodio ekipu od 2006. do 2011, potom je otišao u Vulverhempton, pa u Keln, da bi se 2013. vratio u Kopenhagen i opet ga podigao na najviši nivo.


Pored 12 probranih "legionara", Kopenhagen ima najbolje danske igrače, od kojih su reprezentativci desni bek Ankersen, štoper Nelson, napadač Skov, a poziv selektora često dobijaju i iskuni defanzivci Bojlesen i Bjeland, kao i krilni napadač Fišer.

Najveća opasnost za rivale je mlado krilo Robert Skov (22). "Eksplodirao" je prošle sezone, uz 32 gola, upisao je i 10 asistencija na 48 mečeva u svim takmičenjima. Brojni engleski klubovi žele da ga dovedu, a cena je 18 miliona evra.


U špicu je senegalski reprezentativac Dame Ndoje, legenda kluba, koji je prošle sezone dao 24 gola na 46 utakmica. U tandemu igra sa mlađanim Jonasom Vindom (19), velikom nadom danskog fudbala.



U slučaju da Crvena zvezda ne eliminiše Helsinki, prebaciće se u treće kolo kvalifikacija za LE, i igrala bi sa pobednikom duela Pjast (Poljska) - Riga (Letonija).



NjU SAJNT

Osnovan: 1959.

Predsednik: Majk Heris

Stadion: "Park Hal" (2.034)

Trofeji: prvak Velsa 13, kup Velsa 7, Liga kup 9

Trener: Skot Rusko


KOPENHAGEN

Osnovan: 1992.

Predsednik: Bo Rigard

Stadion: "Telija parken" (28.065)

Trofeji: prvak Danske 13, kup Danske 8, Superkup 3

Trener: Stole Solbaken

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Професор 0.6

22.07.2019. 14:21

Има да вас одеру Данци као прасе за Божић!

Nikola Kostić

22.07.2019. 15:38

Ne sviđa mi se što mnogo često tj. previše lopta ide unazad. Sporo vezni red prebacuje loptu u napad koji nije na visokom nivou. Sve ovo ide na bolje, ipak je sezona na početku. Napred Zvezdo!

crno-beli svet

22.07.2019. 16:25

"Prodas" boacija za 6 miliona,pa ga "kupis" za 2,5 od istih tih,pa degeneka za 4,5 pa ga kupis od istih tih za 1,5 miliona i sve u roku od sest meseci.Zar mislite da smo svi tolike budale???Da ne pricam o "prodaji" brace ilic koji ce igrati u Mancesteru kad i ja-a PET MILKI od Etihada u rupu. Dokle?? Jednom ce neko odgovarati,da znate...