Danas u Novom Sadu povećano UV zračenje

10:07:00 22.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Danas će u Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji biti veća opasnost od ultraljubičastog zračenja, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoriji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.

Danas u Novom Sadu povećano UV zračenje

Povećano UV zračenje biće u Novom Sadu, Somboru, na Paliću, u Sremskoj Mitrovici, u Loznici, Beogradu, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, Peći i Prištini, dok će još veće UV zračenje, označeno brojem devet, biti u Vranju i Prizrenu.

Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.

Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite - izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, piti dovoljno tečnosti, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.

Za utorak su meteorolozi za Novi Sad predvideli nešto slabije UV zračenje, označeno brojem sedam, što spada u visoko, a tako će biti i u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Izvor: 021.rs

Ilustracija: Julien Belli / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?