Iran špijune CIA osudio na smrt?

I.STANOJEVIĆ

22. 07. 2019. u 09:07

Teheran tvrdi da je hapšenjem 17 agenata na svom tlu razbio američku obaveštajnu mrežu. Tramp: Lažni izveštaj jednog lošeg verskog režima

Иран шпијуне ЦИА осудио на смрт?

EPA

IRAN je uhapsio 17 agenata CIA, a neke od njih osudio na smrt, objavila je u ponedeljak iranska državna televizija, prenoseći saopštenje Ministarstva za obaveštajne poslove, u kome se tvrdi da je "Teheran razbio špijunsku mrežu američkih obaveštajaca".

Prvu tvrdnju da su pojedini agenti osuđeni na smrtnu kaznu, iznela je poluzvanična agencija Fars.

Posle nekoliko sati ćutanja, oglasila se i američka administracija. Predsednik SAD Donald Tramp kategorički je negirao da je Iran uhapsio 17 ljudi koje Teheran optužuje da su špijuni CIA i da je neke osudio na smrtnu kaznu, nazvavši izveštaje "potpuno lažnim".

- Izveštaj o zarobljavanju špijuna CIA od strane Irana je potpuno lažan - napisao je Tramp na svom tviter-nalogu. - Nula istine. Samo još laži i propagande, kao da su oborili dron, koji je izdao jedan verski režim koji je loš i nema pojma šta da radi.

Prethodno je i američki državni sekretar Majk Pompeo odbacio saopštenje Irana da je uhapsio 17 špijuna.

- Iranski režim ima dugu istoriju laganja - rekao je Pompeo.

Po izjavi iz Teherana, američki obaveštajci nisu uhapšeni odjednom, nego tokom više meseci, do marta 2019. Radi se o agentima koji su "bili angažovani na osetljivim mestima, u vojnim i nuklearnim objektima", izjavio je iranski obaveštajac na konferenciji za novinare u Teheranu. On nije potvrdio da li je i koliko njih dobilo smrtnu kaznu, niti kad su one izrečene.

Iranski zvaničnik nije rekao svoje ime, ali je identifikovan kao direktor Odeljenja za borbu protiv špijunaže iranskog Ministarstva za obaveštajne poslove.

Takav postupak je, komentarišu svetski mediji, veoma neuobičajen u Iranu, jer se zvaničnici obično identifikuju na konferencijama za štampu. Takođe je retko da se predstavnici obaveštajnih službi pojavljuju pred medijima.

Saopštenje o hapšenjima "pada" u trenutku kada je nuklearni sporazum Irana sa svetskim silama pod znakom pitanja. Napetosti u regionu Persijskog zaliva su sve veće, jer je administracija američkog predsednika Donalda Trampa lane povukla SAD iz tog sporazuma i pooštrila sankcije Iranu.

Ulje na vatru dolio je postupak Iranskih revolucionarnih snaga, koje su 20. jula zaplenile britanski tanker "Stena impero" zbog toga što je učestvovao u sudaru sa iranskim ribarskim brodom. Dve nedelje ranije, Britanci su zarobili iranski tanker na Giblartaru.

PODMORNICA

BRITANSKA mornarica poslaće u Persijski zaliv nuklearnu podmornicu sa odbrambenom ulogom, koja će koristiti sofisticiranu opremu za prikupljanje tajnih elektronskih obaveštajnih podataka. Podmornica klase Astute, teška 7.400 tona, beleži glas do 200 milja udaljenosti. Fokus će biti na iransku luku Bandar Abas, u kojoj je zaplenjeni britanski tanker "Stena impero" sa 23 člana posade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Stojan

22.07.2019. 10:06

Kako su efikasni iranci, ne samo sto su razbili mrezu nego su i odrzali nepristrasno sudjenje i vec ih osudili, mozda i pogubili i to sve u nekoliko dana. Svaka cast, na zapadu je za tako nesto potrebno minimum 6 meseci a u Rusiji barem mesec dana.

Patriota

22.07.2019. 10:20

Dodjite Molim vas I kod Nas razbite Cia mrezu. I'ma dosta njih koji se time hvale a rade u vrhu drzavnih institucija.

рашинац св

22.07.2019. 10:21

треба "почистити" и њихову ширу фамилију...

Деки

22.07.2019. 10:23

Верујем да остали оптужени амерички керови, вапе за смртном казном.

savo arizona

22.07.2019. 14:41

Rugajtese I likujte u korist Irana,CIJA radi svoj posao I cuva svet od Muslimanski fanatika ,zamislite se da se oni dokopaju nuklearnog oruzija,planeta nebi dugo postojala.Razumijem da ste ogorceni na CIJA,nek svaka sluzba radi za interese svoje drzave ne kao nasa izbusena SRPSKA koja radi za sve sluzbe a najmanje za Srpsku.U svakom slucaju Iranska sluzba je napravili dobar posao za svoju drzavu,tako treba I Srpska za Srbiju I Srpski narod.

5C

23.07.2019. 06:28

@savo arizona - Poturica gori od Turcina-99% tkz.Srba u usa su ovakvi--amerikenjci

5C

23.07.2019. 06:32

Ovo je stara vjest,isto ko ona o onom milijarderu sta je platio skolarinu cjeloj generaciji nakon sta se obogatio upropascavajuci njihove roditelje.Sta je cilj?