NAJVEĆA KRAĐA PODATAKA U ISTORIJI RUSIJE: Hakeri udarili na Putina!
Foto: Asošijejted Pres

haos

NAJVEĆA KRAĐA PODATAKA U ISTORIJI RUSIJE: Hakeri udarili na Putina!

Planeta -

Nepoznati hakeri izvršili su najveću krađu podataka u istoriji Rusije, što je ugrozilo projekat pravljenja posebnog interneta kako bi se zaštitili nacionalni interesi, a koji je odobrio lično predsednik Vladimir Putin.

Sajber-kriminalci su ukrali čak 7,5 terabajta podataka od kompanije koja posluje s Federalnom službom bezbednosti (FSB), naslednicom čuvene KGB.

Veruje se da će deo ovog materijala biti prosleđen medijima širom sveta kako bi bio objavljen u javnosti. Hakerska grupa koja sebe naziva "0v1ru$" provalila je u moskovsku IT kompaniju "Saj tek", koja zajedno sa FSB radi na projektu izgradnje ruskog interneta.

foto: Profimedia

Hakeri su na sajt kompanije postavili smajli, prenosi BBC. Materijal je potom prosleđen hakerskoj grupi "Didžital Revolušen", koja će ga distribuirati medijima.

U najvećoj krađi obaveštajnih podataka u istoriji Rusije ukradeni su detalji s društvenih mreža poput Fejsbuka ili Linkedina, kao i detalji o korisnicima pretraživača Tor. U pitanju je jedan od najpoznatijih softvera za anonimnu komunikaciju na internetu i on predstavlja ulaz u takozvani dark veb.

foto: AP

FSB ima ovlašćenje da primenjuje politiku vlade i brine se o nacionalnoj bezbednosti Ruske Federacije, štiti granice i izvodi antiterorističke akcije. Zasad nema naznaka kojih su se sve podataka hakeri dokopali.

Dodatan problem za Kremlj predstavlja i to što je kompanija "Saj tek" imala i ugovor sa vojnom jedinicom 71333, koja je pandan civilnom 16. direktoratu FSB, a koja je zadužena za prikupljanje vojnih obaveštajnih podataka.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja