SSP: Selo Lukićevo kraj Zrenjanina kao "mali Černobilj" 1Foto: SSP

Zrenjaninski ogranak Stranke slobode i pravde zajedno je sa meštanima sela Lukićevo, 21. jula, protestovao protiv destilerije „Vinex etil“.

Kako se navodi u saopštenju, prirodno pravo koje pripada ljudima, na zemlju, vodu i vazduh, to pravo im uzima vlast, ono što vekovima moćne politike čine zemljama trećeg sveta, to kod nas vlast čini sopstvenom narodu.

Od kako je pre šest godina ova fabrika počela da radi, počeli su i problemi u vezi sa zagađivanjem zemljišta, vode i vazduha, podsećaju iz Stranke slobode i pravde.

„Proizvodnjom alkohola nastaju otpadne vode koje ova fabrika izliva po okolnom zemljištu. Zagađena voda podzemnim putem dospeva do izvorišta iz kog se Lukićevo snabdeva vodom. Uz to se selom širi neopisivo neprijatan miris koji uzrokuje probleme disanja“, ističu oni.

Jedan od najvećih zagađivača jesu farme i ovo preduzeće, „Vinex etil“ u svom sklopu ima i farmu krava muzara. Osoka sa ove farme krava izliva u kanale što je veliki problem, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim saznanjima koja navode u saopštenju za medije, pored seljana koji imaju zdravstvene probleme zbog ovog preduzeća još češće su i radnici bolesni – „Destilerija ne koristi čist kukuruz, čemu je dokaz smrad. Za ishranu krava i sejanje koriste kukuruz kome nije istekla karenca (delovanje otrova iz pesticida)“.

Stanovnici ovog mesta traže malo, smatraju iz SSP-a.

„To malo se zove prečistač za vazduh i program tretmana za otpadne vode. Inspekcijske službe ne reaguju, meštani su rešeni da istraju u borbi za svoja prava kako Lukićevo ne bi postalo mini Černobilj“, ističu oni.

Podsetili su i da je gradonačelnik Čedomir Janjić još prošle godine obećao rešavanje ovog problema za manje od godinu dana. Kako navode, po već viđenom modelu ponašanja gradonačelnika, pretpostavljamo da će obećanje i opet odložiti.

„Ovakvo ponašanje ne možemo svrstati u normalno ponašanje prema ljudima. Ovo deklarišemo kao namerno uništavanje ljudi tako što im se narušava zdravlje kroz trovanje zemlje, vode i vazduha“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari