Sa Ukrajinom ili bez nje, Srbija će da ima gas

M. N. S.

21. 07. 2019. u 20:04

Sve izvesnije da će Moskva krajem godine prekinuti transport plavog energenta, koji do Evrope stiže gasovodom pod nadzorom Kijeva. Bajatović: Građani i privreda ne treba da brinu

Са Украјином или без ње, Србија ће да има гас

Foto Promo Jedna od mogućnosti za dobijanje gasa je i "Turski tok"

EVROPI je zima zakucala na vrata usred leta. Strahovanja da će se dobar deo potrošača na Starom kontinetu smrzavati već u prvim nedeljama naredne godine nisu bez osnova. Jer svi su izgledi da će Moskva već krajem ove godine potpuno prekinuti tranzit gasa preko Ukrajine. U Srbiji nadležni uveravaju da razloga za brigu nema i da će plavog energenta biti dovoljno za potrebe i građana i privrede.

Evropski oci uveliko smišljaju planovi kako svojim potrošačima obezbediti dovoljne količine gasa u hladnim danima. Izvršni direktor "Naftogas Ukrajine" Jurij Vitrenko nedavno je na svojoj stranici na jednoj društvenoj mreži napisao da se ova kompanija priprema za potpuni prekid tranzita gasa iz Rusije preko teritorije Ukrajine po isteku 2019. godine, a ne tek u prvom tromesečju 2020. godine. Trenutno su male šanse da se Kijev i Moskva dogovore o tranzitu gasa preko Ukrajine.

Nadležni u našoj zemlji, međutim, nisu zabrinuti. Tvrde da će Srbija i naredne godine imati dovoljno gasa za svoje potrebe.

- Srbija se neće smrzavati ukoliko se prekine transport gasa preko Ukrajine - rekao je, za "Novosti", Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa". - Razradili smo nekoliko scenarija za snabdevanje gasom u svim situacijama.

Bajatović, ipak, nije hteo da iznosi koji su mogući putevi koji bi garantovali siguran dotok plavog energenta do naše zemlje.


Foto Tanjug Dušan Bajatović

- Šta god da kažemo, nepotrebno se spekuliše u javnosti - kaže Bajatović. - U slučaju svakog scenarija, sa Ukrajinom ili bez nje, gasa će biti.

I stručnjaci u našoj zemlji ističu da treba da budemo potpuno mirni kada je snabdevanje gasom u pitanju. Prema rečima Vojislava Vuletića, gasnog eksperta, moguće je da ćemo kubike ovog energenta već u januaru 2020. dobijati i "Turskim tokom".

- Ovaj gasovod se gradi u Srbiji, a koliko znam, ubrzano se radi i na gasnom sistemu u Bugarskoj - kaže Vuletić. - Tako da bismo 1. januara iduće godine mogli da dobijamo gas iz Rusije i tim putem. Ako se to ne dogodi, gas ćemo dobijati od Evrope, preko "Severnog toka" 1 i 2. Drugo, sve fabrike i većina toplana u Srbiji mogu da koriste i gas i mazut. Mogu da rade i na jednom i na drugom energentu, ali će nas možda to koštati više. Gas se plaća kasnije, dok se mazut naručuje ranije i za njega se unapred daje novac.

REZERVE

Prema rečima Vojislava Vuletića, naše rezerve gasa u podzemnom skladištu "Banatski dvor" bile bi nam dovoljne da zadovoljimo potrebe bar 90 dana.

- To bi značilo da mirno možemo da sačekamo kraj zime - rekao je Vuletić.

USLOVI

RUSIJA je spremna da produži ugovor o tranzitu gasa preko Ukrajine i posle 31. decembra, izjavio je ruski ministar enrgetike Aleksandar Novak. Uslov je da tarife za tranzit budu prihvatljive i ekonomski konkurentne, kao i da budu rešeni sporovi u arbitražnim sudovima.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Мр Радомир Шћепановић

22.07.2019. 03:28

Баш ме занима да ли ће гасовод бити завршен и да ли ће гас кренути а да УСА то не стопира! Као што УСА СТОПИРА ,,Северни ток 2``

Vlade

22.07.2019. 07:40

OVAJ MOMAK SA SLIKE JE SVOJU FIRMU ODVEO U STEČAJ ODVEŠĆE I SRBIJA GAS ALI BIH VOLEO PRE NEGO ŠTO KIDNE DA MI OBJASNI ZBOG ĆEGA PLAĆAMO PRIKLJUČAK 1000€.

ulicni hodac

22.07.2019. 08:50

ovaj preti da postane novi Mrkonjic...ko hoce spas Srbije, socijaliste da ukine i zabrani im da se bave politikom!