I ZUBARI KUPUJU NA BUVLJAKU: U Bubanj Potoku ima svega, od oficirske sablje do šumećih tableta

B. Borisavljević

21. 07. 2019. u 20:41

Reporteri "Novosti" u subotu sa prodavcima na pijaci u Bubanj Potoku, gde svaka roba pronađe svog kupca. U ponudi stare pegle, knjige, kozmetika, ali i stomatološki instrumenti

И ЗУБАРИ КУПУЈУ НА БУВЉАКУ: У Бубањ Потоку има свега, од официрске сабље до шумећих таблета

Foto Z. Jovanović /Kod Dragoljuba Đokića Geteova knjiga košta 100 dinara

OD nezarezane polomljene grafitne olovke do novih stomatoloških instrumenata, najkraće bi se mogla opisati ponuda robe na buvljoj pijaci u Bubanj potoku. Neke je muka naterala da pokupe iznošenu garderobu i obuću, stari alat, kozmetiku, tehničke uređaje i prodaju, kako bi zaradili koju stotinu dinara. Ali, ima i onih kojima je prodaja starih stvari hobi i prilika da malo prekrate penzionerske dane.

Enes Visin živi i radi u Nemačkoj. Kada dođe na godišnji odmor, subote su "rezervisane" za buvljak. Prodaje aparate koji se ne koriste. Po 20 evra ceni polovne šivaće mašine, video-plejere, laptop, ispravan, je 30, a neispravan 20 evra, kožno odelo za motocikliste 30 evra... Ovog vikenda mu se i nije baš posrećilo, ali doći će sledećeg.

Replika sablje koji su nemački oficiri nosili u Drugom svetskom ratu prvo je što se uoči na tezgi Dragoljuba Đokića. Cena 500 dinara, da je original bila bi, kaže, deset puta skuplja. Ali, to nije sve. Ovde ima i korišćene kozmetike, šumećih tableta, nezarezanih grafitnih olovaka, mobilnih telfona, obuće, pantalona... Tu su i tvrdo ukoričena originalna dela Getea. Cene od 10 dinara za olovku do 1.000-2.000 za mobilni. Gete je 100 dinara.

Pročitajte još: "Skockani" za jednu crvenu



- Radio sam u Nemačkoj, kao vozač, ali mi je penzija mala, 288 evra - uz osmeh priča Dragoljub. - Pošto Nemci imaju običaj da stare stvari, nekoliko puta godišnje, iznesu ispred kuće i dele, ja uzmem sve što mogu. To prodajem ovde na buvljaku. Neke ne znam ni čemu služe. Zaradim po nekoliko hiljada mesečno. Dobro dođe na malu penziju.

Nedaleko od njega bračni par pakuje stari alat koji su doneli da prodaju. Ne žele da im pominjemo imena. Muškarac nam priča da ima platu 25.000 dinara. Ne može da prehrani porodicu, oboleli i on i supruga, a treba živeti... Gorčina i jad se vide dok skuplja alat. U subotu nije bilo kupaca. Izvinjava nam se za svoju ljutnju. Uz grč na licu, zadržava suze.

Među najprodavanijim "eksponatima" kod Miće Stevanovića je starinska pegla. Košta 2.000 dinara, prodao ih je pedesetak. Na tezgi su i oštrač za britvu u berbernici za 10 evra, mlin za kafu po istoj ceni, "polaroid" aparati, stalak za vino - 3.000. Posebnu pažnju privlače stomatološki instrumenti - novi, uglednog nemačkog proizvođača - parodontalne kirete, makazice, poluge, klešta...

Na tezgi stomatološki instrumenti

- Super su kvaliteta, direktno iz Nemačke, a jeftiniji nego u radnjama. Kireta je, recimo, 400 dinara, a otkupljujem je za dva evra - priča nam Mića. - Dobro se prodaju, kupuju ih stomatolozi. Staru robu kupujem po drugim buvljacima, pa ovde prodajem. Ima kupaca.

Tu je i telefon, sa ručicom za uspostavljanje veze - "Alo, Požega". Umesto brojčanika ispisani važni brojevi - "Sabirni centar Niš 2237", "Sabirni centar Beograd 20845", pojačalo preteče današnjih di-džejeva, koje radi.

LETI MANjE KUPACA

PORED polovnih stvari, na buvljaku ima i novih. I to svega - garderobe, auto-delova, šerpi, nameštaja. Cene nisu ništa niže nego na gradskim pijacama, gde se mogu naći ovi proizvodi ili kod preprodavaca na ulicama.

Kada je u pitanju polovna roba, kod nekih prodavaca moguće je i cenkanje. Nošena odeća i obuća prodaju se od 100 dinara pa naviše. Korišćene lego kocke koštaju od 2.000 do 4.000 dinara, što je bar duplo jeftinije nego u radnjama.

Kako su nam ispričali prodavci, leti nema mnogo kupaca, zbog godišnjih odmora. U subotu su kupovani ventilatori, suncobrani, potrepštine za plažu.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije