Kako porodice sa troje i više dece u Lebanu mogu da uštede 1.000 evra

Lebane je jedna od opština koja je u poslednjih 20 godina doživela demografsko pražnjenje. Između dva popisa registrovano je 2.700 manje stanovnika. Zato opština preudzima mere da zadrži mlade i podstakne rađanje, a pridružila se i Pokretu "Tri plus", zahvaljujući kojem porodice sa troje i više dece ostvaruju popuste u radnjama, sportskim klubovima, ordinacijama.

Tridesetogodišnja Milica Stevanović iz Lebana je majka troje dece. Ponosno ističe da je u ovom trenutku to njeno najvažnije i jedino zanimanje koje traži posvećenost, odgovornost i pregršt ljubavi. Početkom godine ćerkama Ljubici i Anđelki darivala je brata Jovana.

"Tri je neki minimum gde može svaka porodica, svaka majka da rodi. E sad, za više treba više požrtvovanja", kaže Milica Stevanović. 

U susednom domu Petra, Angelina i Damjan. Uz državne mere populacione politike i lokalna samouprava čini sve da ovakvih porodica bude što više.

"Svako novorođeno dete na području naše opštine dobija 20.000 dinara i poklon-paket bebi opreme za porodicu, za dete. Takođe besplatna je užina za svako treće i naredno dete. Takođe, besplatan je vrtić za svako treće i naredno dete. Sa ministarstvom za populacionu politiku već dve godine realizujemo projekat samozapošljavanja za roditelje i mlade bračne parove", navodi predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović. 

Pospešiti rađanje, ali pre svega olakšati život porodicama sa troje i više dece, cilj je i kartice "Cene dole za tri plus". Ušteda na godišnjem nivou je do 1.000 evra.

"Imamo 35 poslovnih saradnika, tako da će majke moći da ostvare popust. Nadamo se da će to da se širi i dalje. Pozivamo i preduzetnike da pristupe pokretu i omogućimo lagodniji i lepši život majkama i porodicama sa troje i više dece", kaže Tamara Stefanović, koordinator za populacionu politiku opštine Lebane i majka petoro dece.

Ponosne kartice, kako ih zovu, u rukama su prvih 120 porodica. U Lebanu ih je preko 300.

Slika sa ulica Lebana ohrabruje. Dobra vest i iz vrtića. Od septembra, posle proširenja, prekobrojnih ne bi trebalo da bude.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво