Pobedio prognoze lekara i stao na noge

Ishod stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova 21. decembra prošle godine je osam preminulih putnika iz autobusa koji je u sudaru sa vozom prepolovljen na pola. Teško povređeni šesnaestogodišnji Marko Lazarević, koji je zajedno sa svojim vršnjacima krenuo u školu, sedam meseci posle nesreće se oporavlja. Neposredno posle nesreće niko se od lekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda. Marko živi u niškom selu Čokot, drugo polugodište u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Nišu je propustio ali, što je najvažnije, ponovo hoda.

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek poslednjih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na Klinici za neurohirugiju a potom i na Klinici za fizikalnu medicinu. U početku je bio gotovo potpuno nepokretan.

"Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda, kada se probudim, bude mi krivo i zapitam se – što baš meni to da se desi", objašnjava Lazarević.

U bolnici je sa njim sve vreme bio njegov otac Radoslav, koji je verovao u oporavak svog sina.

"Podizao sam ga maltene, davao sam mu snagu, ubeđivao i pričao. Ono što smo preživeli ne  ne daj bože nikome, ali izdržali smo i evo došli kući", navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, koji kaže da je sreća u nesreći bila ta što se Marko lečio u Nišu.

"Intervencija je podrazumevala kompletnu zamenu pršljenskih tela koji su ušli u kičmeni kanal, vađenje tih pršljenskih tela zamenom veštačkih implantata i jednu veoma kompleksnu kako mi zovemo – 3D rekonstrukciju kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese", objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko, koji će oporavak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

"Svakim danom se osećam sve bolje i bolje. Nadamo se da ću posle banje da hodam samostalno", navodi Marko.

Markov otac – Radoslav navodi da je Marko nakon nesreće bio gotovo potpuno nepokretan, nije osećao noge, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomera desnu ruku i tri prsta.

"Sa teškim operacijama uvek morate da računate i na neke moguće loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i lekara mora da postoji jedno uzajamno poverenje, da pacijent ima poverenje u lekara, a da lekar ima poverenje u to da će pacijent poštovati to što su se dogovorili", objašnjava Stojanović.

Kobni pružni prelaz obezbeđen je nekoliko dana posle nesreće. Sudski postupak protiv vozača autobusa još je u toku.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво