Linkovi

Velika Britanija Iranu: Zaplena tankera je neprijateljski akt


Stena Impero tanker čiju su zaplenu potvrdile iranske vlasti (Foto: Stena Bulk/via REUTERS)
Stena Impero tanker čiju su zaplenu potvrdile iranske vlasti (Foto: Stena Bulk/via REUTERS)

Iransku zaplenu tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu – Velika Britanija označila je neprijateljskim aktom. Britanske vlasti odbacile su iransko objašnjenje da je brod zaplenjen u petak jer je učestvovao u pomorskom incidentu.

Iranska revolucionarna garda, organizacija čija je delatnost u međunarodnim okvirima označena kao teoristička, objavila je na internetu video snimak na kojima se vide gliseri koji pristaju uz tanker čiji je naziv, Stena Impero, jasno vidljiv.

Na snimku se vide i trupe koje su se, noseći maske za skijanje, sa helikoptera spustile na palubu. Sve to izvedeno je na identičan način na koji je Britanska kraljevska mornarica zaplenila iranski tanker u blizini Gibraltara – pre dve nedelje.

Akcija koju je u petak sproveo Iran zapadne države tumače kao značajnu eskalaciju tromesečnih konfrontacija koje su Iran i Sjedinjene države dovele na ivicu rata.

Iran je zaplenio britanski brod nakon nedelja pretnji zvaničnog Teherana da će uzvratiti nakon što je Velika Britanija zarobila iranski tanker pod optužbom da je kršio međunarodne sankcije uvedene Siriji.

Peni Mordont, britanski ministar odbrane, incident je označio kao neprijateljski čin.

Džeremi Hant, šef diplomatije, rekao je da je iranskom kolegi Džavadu Zarifu u telefonskom razgovoru preneo svoje izrazito razočaranje. Takođe, Britanija je na razgovor pozvala iranskog otpravnika poslova u Londonu.

Ramezen Šarif, portparol iranske revolucionarne garde, izjavio je da je Teheran zaplenio brod u Ormuskom moreuzu uprkos, kako je naveo, otporu i uplitanju britanskog ratnog broda koji ga je pratio.

Međutim, nijedan britanski brod nije bio vidljiv u video zapisu koji je objavila iranska strana.

Iranska novinska agencija Fars saopštila je da je brod Stena Impera zaplenjen u petak posle udesa sa iranskim ribarskim brodom na čiji poziv za pomoć, kako je objavljeno, se niko nije obazirao.

Agencija navodi i da je brod sa 23 člana posade, koji nije imao teret teret, prebačen u iransku luku Bandar Abas. Tamo će ostati, dodaje agencija, sve dok okolnosti nesreće ne budu istražene.

Iranski gliser u blizini britanskog tankera u Ormuskom moreuzu
Iranski gliser u blizini britanskog tankera u Ormuskom moreuzu

Zategnuti odnosi između Irana i zapadnih država postaju sve napetiji. Pošto su SAD tokom juna na područje Bliskog istoka poslale 2500 dodatnih vojnika, obrazlažući to iranskom pretnjom, Iran je krajem tog meseca objavio da je oborio američki bespilotni dron.

SAD i Iran: Nove napetosti posle obaranja drona
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Nakon toga usledile su razmirice zbog oštećivanja japanskog i međusobnih zaplena tankera. Najsvežija kulminacija su tvrdnje američkog predsednika da je u četvrtak u Ormuzu uništen iranski dron – što su tamošnje vlasti negirale.

Tramp: SAD uništile iranski dron
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG