Privreda

Višković uručio odlikovanje kompaniji "Boksit"

Višković uručio odlikovanje kompaniji "Boksit"
Foto: Srna | Višković uručio odlikovanje kompaniji "Boksit"

MILIĆI - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u ime predsjednika Republike Željke Cvijanović uručio Orden Zvijezdu Republike Srpske sa srebrnom posvetom Kompaniji "Boksit" povodom 60 godina rada.

Višković je istakao da je to jedan od najvećih ordena koji se mogu dati privrednom subjektu, te da smatra da su to zaslužili i Kompanija "Boksit" i svi njeni zaposleni.

Višković je danas u Milićima sa predsjednikom Kompanije Rajkom Dukićem svečano otvorio Fabriku za sušenje i mljevenje hidrata, u čiju izgradnju je "Boksit" uložio 2.573.000 KM.

Višković je rekao da će u ovoj Fabrici da se suši i melje zeolit čime će mu cijena biti petostruko povećana, što je šansa za Republiku Srpsku.

"Za mene je to veliki projekat povezivanje bivše Fabrike glinice 'Birač', koja je u stečaju, sada 'Alumine', sa 'Boksitom' o doradi zeolita. Ovdje se zeolit suši i melje, čime se cijena petostruko uvećava. Mi treba da damo podršku našoj privredi da idu ka što većoj finalizaciji", rekao je Višković.

Svečano otvaranje Fabrike upriličeno je u okviru obilježavanja 60 godina postojanja i uspješnog rada Kompanije "Boksit".

Višković je čestitajući zaposlenima i menadžmentu veliki jubilej istakao da je svih 60 godina ova Kompanija radila pozitivno, punila budžet, ponašala se društveno odgovorno, te razvijala Miliće i regiju.

"Posebno sam sretan, jer od tih 60 godina i ja sam jednu trećinu radnog vijeka proveo ovdje u Kompaniji, nekih dvadesetak godina", rekao je Višković, te podsjetio kako je "Boksit" i za vrijeme ratnih dešavanja radio.

On je izrazio uvjerenje da će "Boksit" i u budućnosti ostvarivati dobre poslovne rezultate.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je uvjerenje da će "Boksit" još dugo i uspješno raditi.

On je naveo da je ova kompanija već razvila, ako bi bila dovedena u pitanje eksploatacija boksita, različite vidove prozvodnje koja može da obezbijedi njenu dugoročnost.

Đokić je napomenuo da eksploatacija boksita sigurno neće biti uskoro dovedena u pitanje, jer još ima kvalitetnih rezervi.  Predsjednik Kompanije "Boksit" Rajko Dukić rekao je da je otvaranje Fabrike dobar primjer racionalne valorizacije, odnosno finalizacije prirodnih resursa.

"Trebalo je da prođe 60 godina da se u Milićima napravi prva fabrika čija je osnovna sirovina ruda boksita. Orijentacija Fabrike 'Alumina' da što više ide u razvoj novih proizvoda, na bazi prerade osnovne sirovine rude boksita, jeste dobar primjer koji treba slijediti i podržati. Nadam se da će to biti i prilika da nastavimo izgradnju određenih kapaciteta iz oblasti alumosilikatne hemije", rekao je Dukić.

Površina fabrike je oko 1.150 metara kvadratnih, a projektovana je u sektoru "Građevinarstva" Kompanije "Boksit", dok su mašinski dio i tehnologiju projektovali stručnjaci iz zvorničke "Alumine".

Fabrika će proizvoditi sušeni i mljeveni hidrat granulacije od sedam do 100 mikrona, koji se koristi u velikom broju industrijskih grana. Fabrika će imati 12 zaposlenih, uključujući i direktora.

"Prihod po zaposlenom, od 1.500.000 KM i očekivana dobit od 100.000 KM, je nešto što daleko prevazilazi to što mi danas imamo u okviru drugih sektora i na nivou Kompanije", rekao je Dukić.

U okviru obilježavanja velikog jubileja danas su podijeljeni ključevi od stanova u poslovno-stambenom objektu, koji je izgradio sektor Građevinarstva, u koju je "Boksit" investirao 3,4 miliona KM. Stanove su po povoljnim kreditnim uslovima u najvećem broju kupili radnici i kadrovi "Boksita".

Promovisano je i pet novih kamiona "skanija", ukupne vrijednosti 1.750.000 KM, koji će pojačati vozni park "Bokstovog" sektora Saobraćaja.

Poslije 60 godina danas je okončana i eksploatacija rudnih ležišta površinskim putem i počeli su radovi na otvaranju dijela rudnog ležišta na lokaciji "Podbraćan" koje će narednih 20 godina davati 200.000 tona rude godišnje. Početna ulaganja u opremu i infrastrukturu su oko 2,3 miliona KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije