Ćirilica zabranjena, ustaški pozdrav nije

E. V. N.

20. 07. 2019. u 16:00

Suprotno Ustavnom sudu, hrvatski lideri protiv srpskog pisma u Vukovaru. Vulin: Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od NDH

Ћирилица забрањена, усташки поздрав није

Foto N. Fifić

NIJE vreme za ćirilicu. Ovo su poručili predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačenik Vukovara Ivan Penava nakon sastanka na kome je razmatrana odluka Ustavnog suda po kojoj se ćirilica mora vratiti u ovaj grad. Tako se i predsednica Hrvatske jasno stavila na stranu onih koji, ne birajući sredstva, hoće da spreče ćiriličko pismo u Vukovaru.

I premijer Andrej Plenković izneo je svoj stav nakon sastanka sa Penavom i poručio da iz odluke Ustavnog suda "ne proizlazi pravna obaveza koja bi nametala lokalnoj upravi postavljanje dvojezičnih ploča".

- Zato, smirimo ton - rekao je Plenković. - Važno je to što piše u pomenutoj odluci, iako ona nije obavezujuća. Na osnovu statuta grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko veće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i snošljivosti. Penava ne dovodi u pitanje naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, on jako dobro razume koji su njegovi zadaci.

Ovakvim stavom državnog vrha Srbi u Hrvatskoj su ogorčeni. Milorad Pupovac, funkcioner SDSS, poručuje da za ustaški pozdrav u toj zemlji ima mesta, a za ćirilicu nema ni mesta ni razumevanja.

- Za pozdrav "Za dom spremni" ima mesta i policija ga štiti, a za jedno pismo i predsednica Kolinda Grabar Kitarović i drugi tvrde da povređuje ljude koji su pretrpeli ratna stradanja. U takvim uslovima teško je voditi dijalog - rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac Foto Tanjug

Istovremeno, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne zna da li će EU reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.

- Ustavni sud je rekao: "U Vukovaru se Srbima mora omogućiti da pišu ćirilicom", ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od EU da reaguje - kazao je Vulin. - Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otklon od ustaštva i NDH i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz "Oluje".

Kolinda Grabar Kitarović Foto Tanjug

Inače, pitanje ćirilice u Vukovaru u žižu javnosti dospelo je usred predizborne kampanje za predsedničke izbore u Hrvatskoj i svi kandidati žele na njemu da steknu predizborne poene. Ako se zna da je hrvatska javnost većinski negativno raspoložena prema Srbima i ćirilici, izvesno je da onaj ko bude protiv njih ima mnogo veće šanse da pobedi od onih koji bi eventualno imali razumevanja za srpsku manjinu.

Dvojezična tabla nije polomljena samo na zgradi MUP Foto N. Fifić

KAPETANU DRAGANU NE DAJU POPA

Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, uprava hrvatskog zatvora u Lepoglavi uskratila je posetu njegovog sveštenika, oca Đorđa Đura, koji je doputovao čak iz Australije kako bi ga posetio u zatvoru i ispovedio.

- Na taj način uprava zatvora je prekršila Vasiljkovićevo osnovno ljudsko pravo na veroispovest, koje je u svim zemljama, pa i Hrvatskoj, garantovano i zakonom i Ustavom - rekao je njegov advokat Dragan Palibrk Tanjugu, koji očekuje prijem kod patrijarha Irineja i podršku za nevino osuđenog Srbina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Брат

20.07.2019. 16:13

Sta jos treba da se desi da bi smo mi shvatili da su HRVATI SSAMO HRvati i nista vise.

Nena

20.07.2019. 16:16

Kad počnemo svoje da cenimo i drugi će...reciprocne mere svuda svima i uvek...Pa da vidiš kako će biti drugačije

Вук Вукша

20.07.2019. 16:19

Једини проблем што наша власт не сме да узврати истом мером ни Шиптарима ни Хрватима.

Neman

20.07.2019. 16:19

Neka neka, doci ce oni da mole za Ćirilicu, samo Tramp da obavi jos par dobrih poteza..

Mozda Veruju U Deda Mraza

20.07.2019. 16:48

Odlicno. Drago mi je da mogu da procitam ovako radosnu vest. E sada ajmo da rezimiramo. Sve sto mora da se radi je sledece, zabrana svih prava za Hrvatsku nacionalnu manjinu, ali samo dokle se god oni ne počnu da poštuju Srbe, a Hrvati da se sto pre probude, jer su oni nas od 41, pa i ranije klali i ubijali. Pocnite da zivite normalno

Pitu Guli

20.07.2019. 16:53

Ja bih u Srbiji za bilo kakvo zagovaranje novog jugoslovenstva uveo smrtnu kaznu, a za bilo kakvo podsećanje na Jugoslaviju bih uveo doživotnu robiju, bilo kakva saradnja sa ustašama je nemoguća, a retko ko od njih nije ustaša, o normalnim odnosima sa njima možemo da razmišljamo tek kada im za sve vratimo i to milo za drago sa sve kamatama, ali tad ih onda više ne bi ni bilo.

dobrovoljac

20.07.2019. 16:55

prava manjina su opet ugrozena no nije bitno rodnu kucu Bana Jelacica smo im renovirali ionako je u Srbiji a napokon su se i Bunjevci opametili pa nezele da imaju nista sa hrvatima tako da mozemo uskoro i zabraniti hrvatski jezik i sahovnicu na teritoriji Srbije osim na ambasadi ili konzulatu .Posto ostali vise ni neskrivaju mrznju prema nama nema potrebe da se trosimo na hrvate, bosnjake,siptare .

Лазарев Град

20.07.2019. 17:18

Хрватска је геноцидна творевина, ћирилица или латиница,Hrvatska je genocidna tvorevina

Coki

20.07.2019. 17:29

Pa tako se pozdravljao njihov komandant Blago Zadro,čovek o čijim zločinima Novosti imaju kompletne spise. Zašto vas sada ovo čudi ?

pereee

20.07.2019. 17:38

E moji srbi, ucite od najboljih. Kod nas jos i dalje tito zivi i peva se hej slaveni!

Branko

20.07.2019. 17:42

Meni nije jasno sta je tu cudno! Pa sve je to normalno u ustaskoj zemlji. Sta drugo bi moglo da se ocekuje ?!?

чикаПера

20.07.2019. 22:36

Милорад Пуповац је био у коалицији са истим тим политичарима који су пзсбранили ћирилицу. О огућио је својим потписима да Хрватска отвори нека поглавља приступања ЕУ, Зато Милораде тишина ,иди у кућу цвећа и поклони се .

Ljube

20.07.2019. 22:56

Sve ce to nasi ministri srediti ,Vucic je njih izabrao ,sve bolji i bolji Pa vidim da cirilica ni u Srbiji nije dobro dosla ,da Beograd se trudi da je veci americki grad od bilo kog grada sa americkog kontinenta .Pa zalosno slusati i gledati bilo koju televiziju u nasoj Srbiji .

Srbi imaju veliki problem

21.07.2019. 00:31

ne znaju ko su. Čitajte Jovana Deretića, na toj temi se vekovima radi...