Najnovije vesti
Vesti Svet
IRANSKA ODMAZDA Teheran objavio snimak zaplenjenog britanskog tankera, posada zadržana na njemu (VIDEO)

IRANSKA ODMAZDA Teheran objavio snimak zaplenjenog britanskog tankera, posada zadržana na njemu (VIDEO)

Iranska državna televizija objavila je snimak britanskog tankera Stena Impero koji je juče zaplenila iranska Revolucionarna garda.

britanski tanker 1 Foto: JAN VERHOOG / MARINETRAFFIC.COM / EPA;
britanski tanker 1

Na snimku se vidi kako je tanker usidren kod luke Bandar Abas na jugu Irana nadomak Ormuskog moreuza.

Zvaničnik Ormuske provincije zadužen za morsku plovidbu Alahmorad Afiripur rekao je da će svih 23 članova posade ostati na brodu u skladu sa bezbednosnim procedurama, prenosi AP.

Prethodno je Teheran saopštio da je razlog zaplene to što je tanker udario iranski ribarski brod. 

Pročitajte još

U međuvremenu je Iranski savet čuvara saopštio da zaplena britanskog naftnog tankera predstavlja odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog tankera kod Gibraltara.

"Pravilo recipročne akcije je dobro poznato u međunarodnom pravu", rekao je portparol Saveta Abas Ali Kadhodaei, a prenela agencija Fars.

AP dodaje da se Iranski savet čuvara retko oglašava ovakvim povodima, ali kad to učini, onda to odražava gledišta vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija koji ima poslednju reč u iranskim državnim pitanjima.

U međuvremenu je saopšteno i da je Velika Britanija pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Rojters prenosi da je to danas saopštio Forin ofis.

Na tankeru tri Rusa, Ambasada nije stupila u kontakt sa njima

Ruske diplomate u Iranu do sada nisu uspele da stupe u kontakt sa trojicom ruskih državljana na britanskom tankeru, koji je Iran zaplenio u Ormuskom moreuzu. "Na tankeru su tri ruska državljana: dvojica drugih mehaničara i elektromehaničar. Trenutno svi članovi posade, njih 23, ostaju na zaplenjenom brodu dok se ne završe odgovarajuće procedure, kako je navela iranska strana", rekao je predstavnik Ambasade Rusije u Teheranu za TASS.

On je dodao da je Ambasada u kontaktu sa iranskim vlastima tim povodom. Svi članovi posade su na tankeru usidrenom kod luke Bandar Abas i tamo će i ostati do kraja istrage, objavila je agencija Fars pozivajući se na iranske zvaničnike.