• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin ZABRINUT zbog SUKOBA Irana i SAD blizu Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog mogućeg sukoba između SAD i Irana zato što se to dešava blizu ruskih granica.

TASS prenosi da je Putin to kazao u intervjuu datom američkom reditelju Oliveru Stounu, koji je u petak objavljen na sajtu Kremlja.

"To brine zato što se dešava blizu naših granica. To bi moglo da destabilizuje situaciju oko Irana, pogodi zemlje s kojima imamo veoma bliske odnose, izazove dodatni priliv izbeglica na velikom nivou i uz to značajno našteti svetskoj privredi, kao i globalnom energetskom sektoru", rekao je Putin.

Centralna komanda američke vojske saopštila je da su snage SAD pojačale vazdušne patrole nad Ormuskim moreuzom kao odgovor na iransku zaplenu britanskog naftnog tankera, prenosi AP.

Navodi se da je portparol potpukovnik Erl Braun kazao da manji broj dodatnih patrolnih letelica leti kroz međunarodni vazdušni prostor kako bi nadgledao situaciju.

Braun je dodao da je pomorsko krilo Centralne komande u kontaktu s američkim brodovima koji operišu u tom području da bi se osigurala njihova bezbednost.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je prethodno da će London odgovoriti na odmeren, ali snažan način na to što je iranska Revolucionarna garda zarobila britanski naftni tanker u Ormuskom moreuzu.

Rojters prenosi da je Hant upozorio da će Teheran biti najveći gubitnik ukoliko sloboda plovidbe bude ograničena i da je u interesu Irana da što pre reši situaciju.

Iran ZAPLENIO strani tanker, SKOČILA cena nafte

Šef britanske diplomatije kazao je da je o toj situaciji razgovarao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i da očekuje da će razgovarati i s iranskim ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom, za kojeg je naveo da se trenutno nalazi u avionu.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo. Naš odgovor će biti odmeren, ali snažan. Mi ne tragamo za vojnim opcijama, tragamo za diplomatskim načinom rešenja ove situacije, ali veoma jasno stavljamo do znanja da ona mora da bude rešena", rekao je Hant.

"Skaj njuz" je preneo da je Hant poručio da će biti posledica ukoliko Iran ne preda dva naftna tankera koja je zaplenio u Ormuskom moreuzu, ali je Rojters preneo da je britanska firma "Norbulk šiping" koja upravlja drugim zaplenjenim tankerom objavila da je brod nastavio put nakon što su sa njega otišle naopružane osobe.

Hant je prethodno izjavio sinoć da Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zaplenu naftnih tankera sa britanskom i liberijskom zastavom u Ormuskom moreuzu i poziva slobodu plovidbe u Persijskom zalivu.

"Izuzetno sam zabrinut zbog toga što su iranske vlasti u Ormuskom moreuzu zaplenile dva broda. Uskoro idem na sastanak COBR (zasedanja britanske vlade povodom hitnih i pitanja nacionalne bezbednosti) da bismo proučili šta znamo i šta možemo da uradimo da bismo brzo obezbedili oslobađanje ova dva broda", kazao je Hant.

IRAN "brine": Da AMERIKANCI nisu OBORILI SVOJ DRON?!

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplenila britanski naftni tanker "Stena Impero", javila je juče iranska državna televizija, a firma "Nordern marin" koja pripada švedskoj kompaniji "Stena AB" tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komunista

Kina ima svoje probleme, da se ne zanosite nece Kina ratovati za Iran, ali ce itekako zagorcati ekonomski zivot Us.Naravno, ovo ne znaci da podcenjujem vojnu moc Kine.Ali, Kini je prioritet vracanje Tajvana svojoj matici, i smirivanje placenika u Hong Kongu.

Komunista

Da je SSSR ziv, Amerika ne bi smela preci granicu svoga kontinenta.Staljina su se svi plasili, Putina manje vise respektuju.

HiHi

Zapadni lager funkcioniše kao čopor kapitalu očajnički treba ekspanzija, a ako ne idu dalje onda će početi sukobi unutar čopora koji se već naziru i postaju sve veći i unutar samih Sjedinjenih Država.. Ali problem je što sada sa druge strane nisu neki Indijanci, Afrikanci i sl nego najmoćniji ekonomsko-vojni blok kojj sada već funkcioniše manje više kao jedinstvena država Rusija i Kina.. S obzirom na sve ovo sasvim je izvesno da će SAD krenuti na Iran tj Rusiju i Kinu..

special image