Dostupni linkovi

Narodna skupština RS podržala Dodikovu odluku o Pelješkom mostu


Narodna skupština RS, ilustrativna fotografija
Narodna skupština RS, ilustrativna fotografija

Narodna skupština Republike Srpske večeras je potvrdila izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorada Dodika , po kojoj je Zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, broj: 01-50-1-2685-4/19, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske .

Odluka je donesena potrebnom dvotrećinskom većinom a za je glasalo 60 od 72 prisutna poslanika .

Predsjedništvo BiH zbog ove odluke neće moći uputiti Zaključak Republici Hrvatskoj u vezi izgradnje Pelješkog mosta, kojim se ta zemlja poziva na privremenu obustavu gradnje spomenutog mosta do razgraničenja na moru.

Uz ovu odluku poslanici su usvojili i zaključke u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

U zaključcima se takođe traži konačno utvrđivanja međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice a od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH se zahtjeva da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od Vlada Hrvatske zaključkom se traži da u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na Savi kod Gradiške.

XS
SM
MD
LG