');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

OBJAVLJEN STUDENTSKI DOSIJE STEFANOVIĆA Predsednik Saveta Megatrenda: Slušao je predavanja, polagao ispite i diplomirao 2004. godine

Predsednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić izjavio je za Tanjug da je pregledao dokumentaciju o studiranju Nebojšte Stefanovića i utvrdio da je “ceo postupak rađen po tada važećem Zakonu o univerzitetu”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
nebosa stefanovic foto tanjug f kraincanic (3) Foto: F. Kraincanic / Tanjug
nebosa stefanovic foto tanjug f kraincanic (3)

Ova novinska agencija tvrdi da iz dokumentacije vidi da je Nebojša Stefanović upisao Megatrend International Expert Consortium Limited 1995. godine na smeru "Biznis i menadzment", da je slušao predavanja, polagao ispite, diplomirao i preuzeo diplomu 2004. godine.

Rakić smatra da je osporavanje diplome osnovnih studija Nebojše Stefanovića “nepotrebna politizacija”.

“Celokupan studentski dosije Nebojše Stefanovića, kome opozicija osporava da je završio osnovne studije, ali i slušao predavanja i polagao ispite, nalazi se u arhivi Megatrenda. Tu su upisni obrazac (ŠV 20), ispitne prijave, ispitne spiskove, matična knjiga upisanih studenata, matična knjiga diplomiranih studenata”.

Na Megatrendu kažu da niko do sada, pa ni oni koji osporavaju završene osnovne studije sadašnjem ministru policije, nije tražio uvid u dokumentaciju o studiranju Stefanovića.

Studentski dosije Nebojše Stefanovića
Foto: F. Kraincanic / Tanjug
Studentski dosije Nebojše Stefanovića

“Na studijskom programu "Biznis i menadžment" diplomirala su 1.054 studenta, nastava se održavala u "Sava centru", jer Megatrend tada nije imao svoju zgradu, već je zakupljivao prostor. U arhivi Megatrenda čuvaju se i priznanice o plaćenom zakupu sale Sava centra, gde se osim cene zakupa navodi i da se sala iznajmljuje za održavanje nastave”, piše Tanjug.

 Podaci o studentu
Foto: F. Kraincanic / Tanjug
Podaci o studentu

U Megatrendu kažu da je Megatrend International Expert Consortium Limited postojao od 24. avgusta 1990. godine, da je Megatrend, kao poslovna škola, osnovan nekoliko meseci ranije, ali su počeli sa zajedničkim radom u jesen 1991. godine, a na osnovu međusobnog ugovora o saradnji.

Pročitajte još

Tada je postojao, kako naovde, samo jedan studijski program- "Biznis i menadžment”, a predavači su, tvrde na Megatrendu, bili sa univerziteta iz Francuske, Engleske i Nemačke, kao i ugledni profesori sa domaćih državnih univerziteta. Megatrend International Expert Consortium je funkcionisao do 2004. godine, paralelno sa tada već osnovanim Megatrend univerzitetom.

Potpis o preuzetoj diplomi
Foto: F. Kraincanic / Tanjug
Potpis o preuzetoj diplomi

Na pitanje Tanjuga da li je Megatrend International Expert consortium Limited imao dozvolu za rad ministarstva prosvete, sa tog univerziteta odgovaraju da su imali sve dozvole za rad.

Potvrda o zakupu sala u Sava Centru za potrebe predavanja
Foto: F. Kraincanic / Tanjug
Potvrda o zakupu sala u Sava Centru za potrebe predavanja

"Megatrend International Expert Consortium Limited imao je dozvolu za rad od tada nadležnog Saveznog Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, koje je jedino bilo nadležno, u to vreme, za izdavanje takvih dozvola bilo kojem inostranom partneru", navode u toj obrazovnoj ustanovi.

 Predsednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić
Foto: F. Kraincanic / Tanjug
Predsednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić

Upitani po kom osnovu je nostrifikovana diploma Nebojše Stefanovića, na Megatrendu kažu da je nastavni, inostrani program mogao biti nostrifikovan, na osnovu tada važećeg Zakona o univerzitetu, gde je fakultetima, i državnim i privatnim, data autonomija da sami mogu da nostrifikuju inostrane diplome.

Akademik Rakić kaže da je diploma Stefanovića, ali i svih koji su završili po tom studijskom programu, stečena u skladu sa tada važećim zakonom i da univerzitetska javnost na to ne može da ima primedbe.

"Ta prava po organizaciji nastave, po organizaciji ispita, kvalitetu nastavnika zadovoljava sve univerzalne principe univerzitetske nastave. I nostrifikacija za Nebojšu Stefanovića, kao i za sve studente koji su završili školovanje na Megatrend univerzitu su identični i možemo reći da u tom procesu nije bilo nezakonitih postupaka", zaključuje Rakić.

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) tvrde da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović stekao nezakonito diplomu osnovnih studija Megatrend univerziteta.