Ministarstvo: Rekordno izdvajanje za naknade za porodilje, roditeljski i dečji dodatak

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrdi da je u 2019. obezbedilo rekordno visok iznos novčanih sredstava u poslednjih 10 godina, namenjen za isplatu naknada zarada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak, kao i troškove boravka dece u predškolskim ustanovama, koji je dvostruko veći od iznosa 2008. godine.
Ministarstvo: Rekordno izdvajanje za naknade za porodilje, roditeljski i dečji dodatak
Foto: Pixabay
Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, u 2019. godini predvidelo 58 milijardi dinara u svrhu isplata naknada zarada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak i troškove boravka dece u predškolskim ustanovama, dok je 2008. godine u tu svrhu utrošeno 25,8 milijardi dinara.
 
U prvoj polovini godine primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom utrošeno je 22,7 milijardi dinara za naknade zarade na porodiljskom odsustvu i za naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, a sa roditeljskim i dečjim dodatkom 34,5 milijardi dinara.
 
Ukupno finasijskih sredstava koja su izdvojena za roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete iznose više od 11 milijardi dinara.
 
"Ovo je najbolji primer da kako je naša ekonomija jača, to su i sredstva za našu decu i porodilje veća. Jasna je politika predsednika Aleksandra Vučića i stav da je natalitet jedan od prioriteta. Ministarstvo je to primenilo u potpunosti, te je u 2018. godini iznos utrošenih sredstava za navedene svrhe 53,6 milijardi dinara", rekao je resorni ministar Zoran Đorđević.
 
Podsetimo, Centar za mame je prethodno upozorio da je godinu dana od usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, oko trećina žena oštećeno njegovom primenom.
  • danica

    19.05.2020 23:24
    dobro vece
    interesujeme dali peto dete po redu ima pravo na roditeljski dodatak hvala unapred
  • Ljubomila

    19.07.2019 09:57
    Povecanje socijalne pomoci
    Zasto se od 2008. Godine ne povecava socijalna pomoc za trajno nesposobne za rad? Malo je reci da strasno ni krivu ni duznu neka pijana budala unisti zivot, a pritom ga drzava zastila od odgovornosti! Kazite mi kako tako nesposobna osoba moze da zivi od 8000 dinara? Malo je reci STAMOTA!!!
  • alex

    18.07.2019 20:52
    Vucic, pa Vucic. Beskicmenjaci i mekusci su pametni od vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.