Poverenica osudila napade na novinarke: Nedopustiva komunikacija postaje praksa 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila mizogine, seksističke i krajnje uvredljive komentare koje je narodni poslanik Vojislav Šešelj uputio novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin, a pozvala je nadležne i da hitno utvrde ko stoji iza napada na urednicu portala kolubarske.rs Dariju Ranković.

Janković je istakla da su napadi na dve novinarke pokazatelj da nedopustiva komunikacija postaje uobičajena praksa koja se toleriše i podrazumeva, posebno u obračunu sa ženama na javnoj sceni, ali da toga nisu poštedjeni ni muškarci, što treba sve da zabrine, prenela je služba za informisanje.

„Nedopustivo je i zakonom zabranjeno da diskriminatorni stavovi, vredjanje i omalovažavanja na osnovu izgleda, zdravstvenog stanja ili bilo kog drugog ličnog svojstva, budu dominanatan način iznošenja drugačijih političkih stavova u našem javnom prostoru, a posebno kada su u pitanju narodni poslanici ili bilo koji drugi nosioci javne funkcije“, upozorila je Janković, a prenosi njena služba za informisanje.

Poverenica je zatražila da nadležni organi hitno utvrde ko stoji iza uvreda objavljenih u tekstovima i na fotografijama na internet stranici valjevskapodvala.com, koje su upućene novinarki i urednici portala kolubarske.rs Darije Ranković.

„Ovakve pojave moraju da naidju na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju“, zaključila je poverenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari