POLITIKU UMEŠALI U MUZIKU: Albanija zabranila emitovanje Cecinih spotova; Ceca: Ja sam patriota, a moja muzika ne sme da ima granice

NovostiOnline/ Tanjug

17. 07. 2019. u 11:28

U saopštenju AMA Ražnatovićeva je okarakterisana kao "problematična pevačica". Folk diva poručila da je u pitanju klasična manipulacija i da njene pesme oduvek šire isključivo ljubav

ПОЛИТИКУ УМЕШАЛИ У МУЗИКУ: Албанија забранила емитовање Цециних спотова; Цеца: Ја сам патриота, а моја музика не сме да има границе

Foto V. Danilov

Agencija za audiovizualne medije (AMA) Albanije upozorila je albansku javnu radioteleviziju RTSH zbog emitovanja pesama pevačice Svetlane Cece Ražnatović, supruge pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, a nakon žalbi da je u programu namenjenom manjinama emitovan spot srpske pevačice.

To je učinjeno jer je Ražnatovićeva više puta imala antialbanske istupe protiv Kosova i da su njene pesme, kako se tvrdi, "inspirisale zločine u Bosni i Hercegovini i na Kosovu", preneli su albanski mediji.

PROČITAJTE JOŠ - Provalio u Cecinu kuću, nekoliko dana boravio u podrumu i to nije najgore!

Kako se navodi, naglašeno je da program namenjen manjinama treba da služi prijateljstvu i solidarnosti među narodima i kulturama, a ne da promoviše osobe koje su konkretnim potezima pokazale suprotno.

U saopštenju AMA Ražnatovićeva je okarakterisana kao "problematična pevačica" koja je svojim ranijim pesmama i izjavama "inspirisala zločine u BiH i na Kosovu, podržala nehumana dela supruga Željka Ražnatovića Arkana i srpskih vojnih i paravojnih formacija koje je vodio".

"Skrećemo pažnju da izbegavate takve slučajeve", saopštila je AMA.

CECA: "JA SAM PATRIOTA, A MOJA MUZIKA NE SME DA IMA GRANICE"

Oglasila se i folk diva koja navodi da je u pitanju klasična manipulacija i da njene pesme oduvek šire isključivo ljubav. Ceca je iznenađena ovim dešavanjima i jasno ističe da nikada kroz svoju muziku nije slala političke poruke.

- Smatram da muzika ne sme da ima granice i barijere. Bar je to pravilo kojim se vodim tokom karijere duge više od trideset godina. Nikada kroz svoje pesme nisam slala bilo kakve političke poruke ili mržnju. Uvek je, i biće, sve zasnovano na ljubavnim porukama jer moje pesme spajaju ljude. Kao što i ja volim sve ljude - kaže Ceca. - Patriota sam i volim svoj narod, uvek ću biti uz njega, ali to ne podrazumeva da nekog drugog mrzim ili da ne poštujem ljude koji su druge vere, boje kože ili nacije. To nisam ja. Ovde se radi o klasičnim manipulacijama. Zamoliću da moje ime ne mešaju u to, moja publika je šarenolika i tako će ostati. I pevaću mojoj publici gde god se ona nalazila i dok oni to bude želeli.

Foto T.Ćirić

ĐURIĆ: ZABRINjAVAJUĆA PORUKA O MRŽNjI KOJA JE UŠLA U SVE PORE DRUŠTVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prokomentarisao je, za "Novosti", zabranu emitovanja spotova Cece Ražnatović u Alabaniji navodeći da je šovinistički odnos prema srpskim pevačima i srpskoj muzici, pa i prema takvoj regionalnoj zvezdi kakva je Ceca, iako, kako kaže, na žalost nije iznenađenje, ipak je loša i zabrinjavajuća poruka o mržnji koja je ušla u sve pore jednog društva.

- Srbi sa KiM, posebno oni sa severa, sa zahvalnošću pamte podršku koju im je, nastupajući bez naknade i bivajući sa njima kada je bilo rizično i teško, i kada drugi nisu hteli ili smeli, pružila Svetlana Ražnatović. Sa mitrovačkih trgova i ulica tada su stizale poruke ljubavi, ne mržnje, a njenim nastupima i na Kosmetu i drugde prisustvovali su i prisustvuju građani svih nacionalnosti.

Za razliku od Srba u delovima KiM i u Albaniji, Albanci u Srbiji imaju sva prava. Mi se ponosimo i našim sugrađanima albanske nacionalnosti, pa tako čestitam na svim uspesima pevačicama sa juga Srbije albanske nacionalnosti - Dua Lipi, Riti Ori i drugima... U tome je bila i ostala razlika između politike šovinizma i politike normalnosti, rekao je Đurić.


Foto T.Ćirić

PALMA: POZNAJEM VIŠE ALBANACA, I ONI VIŠE SLUŠAJU CECINE PESME NEGO SVIH ALBANSKIH PEVAČA

- Cecine pesme nisu nacionalističke, ni ratnohuškačke. To su pesme koje ne pozivaju na nasilje, na krvoproliće, rekao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Kako kaže Cecin odlazak na Kosovo i Metohiju nije njen politički stav.

-Ona je tamo otišla kao majka i pevala za đake, za studente, jer se sve vereme u kontinuitetu krši ljudsko pravo i međunarodno pravo. Ugrožena je sloboda kretanja i bezbednost građana. Ceca nije spomenula nijednog Albanca, navodi on.

-Političari iz Albanije ne mogu da zabrane Albancima da slušaju Cecine pesme. Poznajem više Albanaca, i oni više slušaju Cecine pesme nego svih albanskih pevača. Ceca je najbolja estradna ličnost na Balkanu pa im sad, kao, nešto smeta, naglasio je Palma.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Dimitrijevic Boris

17.07.2019. 12:25

Uvek je ono sto je zabranjeno cini samo da postane Jos popularnije ....Mi Ljudi radimo sve kontra : Ako zelis da neko nesto uradi ,samo mu kazi :: Da nisu slucajno probao to da uradis .Budi siguran da ce to uradili ..# NekoKoTeVoli