Proradile Zvezdine udarne igle, ali moralo je ubedljivije i bez stresa (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.07.19. | 22:45

Crveno-beli sa 2:1 eliminisali Suduvu za plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

Forma se tek diže, na mahove je Zvezda pokazala svoje pravo evropske lice iz prethodne dve godine, ali i ti delimični bljeskovi su bili dovoljni da se na Marakani debelo nadigra i lako pobedi Suduva.

Zvezda je u drugo kolo kvalifikacija na megdan Helsinkiju zakoračila pobedom od 2:1 nad litvanskim šampionom. Trebalo je da bude i ubedljivije, zaslužila je Zvezda treći gol, ali je promašila neke dobre šanse, a nije bila ni miljenik mađarskog sudije Farkaša koji je makar jednom propustio da pokaže na belu tačku. Na kraju se prijatno letnje veče na Marakani pretvorilo u nekoliko minuta stresa kada je Suduva u nadokandi vremena postigla gol i krenula po drugi. Ali, imala je Zvezda dovoljno pameti i iskustva da večeras ne dozvoli Litvancima ništa više od dva-tri minuta nade na kraju.

Izabrane vesti

Podjednako kao pobeda, zvezdaše mogu da raduju izdanja Marina, Boaćija, Bena od kojih se očekuje da budu udarna pesnica kada dođu oni teže i ozbiljniji protivnici. Zvezdine napadačke igle su večeras počele da šiju.

Kada je Suduva „parkirala“ petoricu u poslednju i izabrala da čeka, potpisala je sebi smrtnu presudu. Ne može se to na Marakani protiv Zvezde. Bar dok je tu Vladan Milojević. Na čisti kvalitet, ozbiljnost i rutinu je Zvezda slomila otpor Litvanaca za samo četiri minuta i uvela meč u komfornu zonu u kojoj je apsolutno kontrolisala situaciju na terenu i na mahove oduševljavala kao kod onog drugog gola. Zvezda je spremnija, uigranija, kvalitetnija, evropski iskusnija... Sve ono što sanja da će biti kad i ako poraste.

Zvezda je večeras samo nagovestila kakvim arsenalom raspolaže. Bez ijednog letnjeg pojačanja. Daleko od toga da je ovo bilo slabo ili bledo, ali ohrabrujuće je što se vidi da može mnogo bolje i da ima pozamašnih količina baruta u nogama Zvezdinih ključnih igrača. A tek treba da se vidi zašto su dovedena pojačanja i da li će Zvezda sa njima još biti jača.

Od prvog minuta je Zvezda zaigrala visoko i pritisnula Litvance sa sedmoricom igrača koji su gurali napred. Samo je Jovičić patrolirao ispred štopera, ostali su zbili Litvance pred njihov gol, Suduvin autobus je izdržao do četvrtog minuta. Igrala je Zvezda koncentrisano, pametno, širila goste, Rodić i Gobeljić su na početku kampovali na polovini Suduve i iz takve strpljive igre je došao vodeći gol. Dok su gosti pokušavali da ojačaju bokove, Ben je ušao u sredinu i majstorskim pasom kroz sredinu pronašao Boaćija. Nije se Zvezdin špic mnogo razmišljao, raspalio je po lopti kao iz inata i poslao neodbranjiv hitac u bliži ugao Kardunovog gola.

Tada je bilo jasno da je sve gotovo...

Zvezda je spuštala i dodavala gas po potrebi, imala dva sitna pada koncentracije u poslednjoj liniji, ali ni u jednom trenutku nije provejavalo izjednačenje već se čekao Zvezdin drugi gol da razgali srca navijača.

I došao je posle skoro pola sata igre. Lepše nije moglo. Marin je odigrao za Bena koji je opet ušao u sredini i opet sjajnim pasom „presekao“ odbranu Suduve. Tražio je Ivanića, ali je našao Boaćija koji je kao martinela odložio do Marina, a novi kapiten je šmekerski plasirao loptu u mrežu. Ako ništa drugo, makar je zbog ove akcije vredleo danas paltiti kartu na Marakani.

Sve do kraja je bilo rutinsko odrađivanje posla. Imao je Boaći šansu za potpunu golgetersku eksploziju i da umiri srca skeptičnih navijača koji su mu sve manje verovali poslednjih meseci. Ali u finišu prvog poluvremena je pogodio stativu posle pasa Gobeljića, da bi na početku drugog poluvremena na dodavanje Marina tukao sa peterca pored gola. Ali zaličio je na onog Boaćija iz prvog mandata...

Napala je Zvezda opet visoko u drugom poluvremenu, ubila Litvancima svaku nadu o čudu i došla na prag trečeg gola. Trebalo je drugo poluvremene da donese razbibrigu i makar taj jedan gol za makar rutinskih 3:0, ali je glupost Marka Gobeljića u 60. minutu bacila senku na Zvezdinu pobedu. Potpuno bespotrebno je žestoko startovao na Slavickasa, polomio nogu Litvancu i zasluženo je isključen. U 32 evropska meča pod Milojevićevom palicom, crveni kartoni su bili retkost. Tek tri, od čega su Gobeljićeva dva. Ovaj ga je suspendovao iz meč(ev)a sa Helsinikijem, a možda i iz prve postave za koju se izborio na pripremama. Morao je Milojević neplanirano da reaguje i vrati u postavu Stojkovića koji je nagrađen burnim apaluzom po ulasku umesto Boaćija.

Nisu tih pola sata sa igračem manje predstavljali problem za crveno-bele. Ekipa je fizički i taktički dobro pripremljena i za ovakve situacije. Čak su Marin i Ivanić u igri bez klasičnog napadača imali više prostora i slobode da se iskažu. Treći gol je visio u vazduhu... Marin je u nekoliko navrata bežao odbrani gostiju, Ivanić izašao sam na golmana ali je slabo šutirao... Imao je Marin i fenomenalno proigravanje za Stojkovića koji se u kontri poput munje stvorio pred golom Suduve i oboren je, ali je mađarski sudija ostao nem i verovatno oštetio crveno-bele za treći gol. Imao je i Rodić slalom do gola Suduve u finišu posle kojeg je Ben pogodio prečku.

To što Suduva sa igračem više nije stvorila šansu 90. minuta je možda i najveća satisfakcija Vladanu Milojeviću. Automatizmi u Zvezdinoj igri sve bolje funkcionišu. To što je pad koncentracije u poslednja tri minuta zaledio Marakanu je dovoljno upozorenje da ima na čemu da se radi. Sledi teža prepreka od Suduve u vidu Helsinkija. Zvezda će i tu biti favorit. Ali neki večerašnji padovi koncentracije poput primljenog gola u nadoknadi i neozbiljnost poput bespotrebnih kartona, bi već protiv jačih od Suduve mogli skupo da koštaju.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Škendija  Nome Kalju 1:2 (0:1)   /prvi meč 1:0/
/Ibraimi 62 - Uge 6, Liliju 90+1/

Saburtalo - Šerif 1:3 (0:3)  /prvi meč 3:0/
/Rolović 59 - Latifi 3, Margelišvili 8ag, Tambe 11/

HB Toršavn - Helsinki  2:2 (1:0)  /prvi meč 0:3/
/Pingel 17, Andersen 56 - Riski 60, 77/

Valeta - F91 Didelanž  1:1 /prvi meč 2:2/
/Fontanela 35 - Pokar 59/

Crvena zvezda - Suduva 2:1 (2:0) /prvi meč 0:0/
/Boaći 4, Marin 29 – Topčagić 90+6/

Feronikeli – TNS 0:1 (0:0) /prvi meč 2:2/
/Ebe 67/

Sreda
18.30: (2,40) Riga (2,95) Dandalk (3,10)   /prvi meč 0:0/
19.00: (1,18) AIK (6,50) Ararat (13,0)   /prvi meč 1:2/
19.00: (1,30) Karabag (4,50) Partizani (11,0)   /prvi meč 0:0/
19.00: (1,15) Rozenborg (7,00) Linfild (15,0)   /prvi meč 2:0/
19.30: (1,65) Ludogorec (3,60) Ferencvaroš (5,10)   /prvi meč 1:2/
20.00: (1,65) Kluž (3,45) Astana (5,50)   /prvi meč 0:1/
20.00: (2,00) Pjast (3,10) BATE Borisov (3,90)   /prvi meč 1:1/
20.15: (1,40) Maribor (4,40) Valur (7,00)   /prvi meč 3:0/
20.15: (6,75) Sutjeska (3,90) Slovan Bratislava (1,48)   /prvi meč 1:1/
20.45: (1,18) Seltik (6,50) Sarajevo (13,0)   /prvi meč 3:1/

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara