Ursula fon der Lajen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije

Evropski poslanici izabrali su zvanično danas Nemicu Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropskog izvršnog tela.
Doskorašnja ministarka odbrane Nemačke izabrana je tesnom većinom, budući da su za nju glasala 383, od ukupno 733 evroposlanika. Protiv ih je bilo 327, 22 su bila uzdržana, a jedan listić bio je nevažeći.
 
"Poverenje u mene je poverenje u Evropu", poručila je novoizabrana predsednica Komisije, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.
 
Ona je ranije danas evroposlanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.
 
U govoru u Strazburu, Fon der Lajen predlaže još smelije ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova - za 55 umesto 50 odsto do 2030. godine. Obavezala se i da će u prvih 100 dana na čelu Komisije dostaviti plan "Zeleni dogovor za Evropu" i evropski zakon o klimi.
 
Fon der Lajen je istakla i da EU mora da uspostavi ekonomiju koja služi ljudima u čemu "svako mora da nosi deo tereta". To se, kako je navela, odnosi i na tehnološke džinove koji posluju u Evropi i još ne plaćaju njenim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU.
 
Ponavljajući da je posvećena "rodno izbalansiranom koledžu komesara", rekla je da se protiv nasilja nad ženama treba odlučno boriti i da će zato tražiti da se to nasilje definiše kao zločin u evropskim ugovorima i da se paraleleno završi pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji.
 
Fon der Lajen je istakla posvećenost vladavini prava kao evropskoj vrednosti i najavila da namerava da uspostavi mehanizam za monitoring na nivou EU uz postojeće mere. Ona je naglasila da te evropske vrednosti uključuju i dužnost spasavanja života na moru koja treba da se uvede u "humanu graničnu policiju".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.