Najnovije vesti
Vesti Svet
KAZNA ZBOG NAFTE EU uvela sankcije Turskoj zbog traženja nafte na Kipru, iz Ankare ne planiraju da se povuku

KAZNA ZBOG NAFTE EU uvela sankcije Turskoj zbog traženja nafte na Kipru, iz Ankare ne planiraju da se povuku

Evropska unija (EU) uvela je sankcije Turskoj nakon tvrdnje da su bušenja u istočnom Mediteranu koje vrši Turska nezakonita. Međutim, Ankara je najavila da će nastaviti svoje aktivnosti uprkos svemu.

NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR
NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR

Na sastanku Saveta Evropske unije u Briselu, kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU-a usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

EU je odlučila da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o avijaciji te da na određeno vreme suspenduje sastanke na visokom nivou sa Savetom za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mere predostrožnosti.

Turska: Odluke EU neće uticati na naše aktivnosti na Kipru

Odluke Evropske unije da ograniče kontakte i finansiranje Ankare zbog turskog bušenja u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra, neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra", prenela je agencija Rojters.

EU se protivi turskim aktivnostima na pronalaženju izvora gasa na Kipru.

Ministri spoljnih poslova EU su, između ostalih, usvojili odluke da obustave pregovore o sporazumu o aviosaobraćaju i da se smanje krediti EIB Turskoj.