Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da je dogovorila razmjenu zatvorenika s Rusijom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Visoki ukrajinski zvaničnik izjavio je u da su se njegova zemlja i Rusija dogovorili da razmjenjuju zatvorenike iz sukoba u istočnoj Ukrajini tokom narednog mjeseca, prenosi Reuters.

Kijevske snage bore se protiv proruskih separatista u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini od 2014. godine, u sukobu koji je odnio više od 13.000 života.

Sporadična borba se nastavlja uprkos sporazumu o prekidu vatre.

Na posljednjoj razmjeni zatvorenika, sprovedenoj u decembru 2017. godine, Ukrajina je predala oko 300 zarobljenika proruskim separatistima i vratila oko 70, ali neslaganja su od tada spriječila dalje zamjene.

"Dogovorili smo se da razmijenimo određeni broj naših zarobljenika u toku jednog mjeseca", izjavio je novinarima Vadim Prstajko, visoki predsjednički zvaničnik i kandidat za mjesto ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Nije bilo neposredne potvrde od Moskve o sporazumu.

"Naš zadatak je sada da razmjenjujemo, da vratimo naše ljude kući", rekao je Pristajko.

On nije dao nikakve detalje o brojevima koji su uključeni ili kada bi proces mogao početi.

Rusija još uvijek drži desetke ukrajinskih zarobljenika iz sukoba, ali nije jasno koliko Rusa se drži u Ukrajini.

Ombudsmani Rusije i Ukrajine izjavili su u Moskvi da su razgovarali o mogućnosti da ukrajinski i ruski predsjednici pomiluju neke zatvorenike.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i novi vođa Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarali su o pitanju razmjene zatvorenika tokom njihovog prvog telefonskog razgovora prošle sedmice.

Viktor Medvedčuk, bliski saveznik Kremlja u Ukrajini, izjavio je prošle sedmice da Kijev i Moskva mogu zamijeniti zatvorenike u roku od nekoliko dana, ako Ukrajina pokaže dovoljnu političku volju.

On je rekao da bi se među razmijenjenim licima mogao naći i ukrajinski reditelj Oleg Sentsov, koji je Moskva zatvorila zbog optužbi za terorizam.

"To će zahtijevati (više) telefonskih razgovora. Spremni smo da o ovoj temi razgovaramo svaki dan ako je potrebno", rekao je Pristajko.

Rekao je da su Putin i Zelenski tokom telefonskog razgovora razgovarali i o stanju 24 mornara koje je ruska mornarica zarobila u novembru prošle godine. Moskva ih je optužila da su ilegalno ušli u ruske vode, što Kijev niječe.

XS
SM
MD
LG