Dostupni linkovi

Salvini spreman da govori o ruskim vezama


Potpredsednik Vlade Italije Mateo Salvini prihvatio je u utorak nakon višednevnih pritisaka da odgovara na pitanja u parlamentu o tvrdnjama da je njegov saradnik Đanluka Savoini tražio od Moskve pare za za njihovu partiju koja se smatra proruskom.

Savoini je pod istragom tužilaštva u Milanu zbog navoda o međunarodnoj korupciji, nakon izveštaja da je razgovarao o finansijskom planu sa ruskim zvaničnicima u Moskvi prošle godine, nekoliko meseci nakon što je desničarska Liga došla na vlast u koaliciji sa pokretom 5 zvezdica.

Salvini se u početku distancirao od Savoinija, negirajući da je uzeo bilo kakav novac od Rusije i odbacujući zahtev opozicije da odgovara na njena pitanja u parlamentu. On je u ponedeljak nazvao ovaj slučaj „fantazijom“. Međutim, u utorak je pristao, pošto je bilo sve više zahteva, uključujući i od koaliciong partnera 5 zvezdica.

Salvini je rekao da će odgovariti poslanicima o “svemu ljudski spoznatljivom”. Još nije utvrđeno kada će parlament raspravljati o ovom pitanju.

Istraga je počela u februaru nakon što je italijanski list
L'Espresso objavio da je Savoini tražio nekoliko miliona dolara od ruskih zvaničnika prošle godine. Ova informacija je dodatno ustalasala javnost pošto je BuzzFeed News objavio i audio snimak sa ovog sastanka.

Savoinija su ispitivali u ponedeljak tužioci u Milanu, ali je on iskoristio svoje pravo da ne odgovara, već je samo odbacio da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Ova istraga je izazvala nove podele u koalicionoj vladi koju odranije potresaju sporovi. Premijer Đuzepe Konti se distancirao od Savoinija i optužio ga je da je intervenisao kako bi bio pozvan na večeru koju je predsednik italijanske vlade priredio za ruskog predsednika Vladimira Putina tokom posete Rimu 4. jula.

XS
SM
MD
LG