Vesti

0

Makron: Potrebna snažna perspektiva za mlade ljude u regionu

Autor: JU

Izvor: Beta

Makron: Potrebna snažna perspektiva za mlade ljude u regionu

Izvor: Foto: Beta, Regional Youth Cooperation Office

U razgovoru s predstavnicima mladih iz zapadnobalkanske šestorke, u kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Makron je rekao da ne želi da današnja generacija mladih bude razočarana kada region postane deo EU i ukazao da je to razlog zašto Unija treba da bude reformisana, saopštila je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Predsednik Francuske je kazao da deli mišljenje mladih koji su istakli potrebu za većom saradnjom, ne samo mladih ljudi, već i vlada na Zapadnom Balkanu i dodao da bi takvo gledište trebalo da bude zajedničko za većinu građana u regionu, navodi se u saopštenju.

Makron je naveo da veruje u RYCO i njen rad i da je srećan zbog pokretanja tog projekta, podržanog od Francuske razvojne agencije, koji treba da približi društva regiona.

U razgovoru je Vučić rekao da deli većinu gledišta mladih i ocenio da ukupna atmosfera u regionu ne doprinosi saradnji među društvima Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

Vučić je ukazao na spremnost Srbije da više finansijski doprinese saradnji mladih u regionu.

Srbija je spremna da udvostruči ili utrostruči svoj doprinos budžetu RYCO, ako je nedostatak finansija jedan od problema mladih, rekao je predsednik Srbije i dodao da veruje u tu saradnju.

Generalni sekretar RYCO Đuro Blanuša je predstavio tu organizaciju i njen rad i kazao da pomirenje ne znači samo odsustvo rata.

"Naš region i dalje insistira na razlikama i gleda na njih kao na nešto što nas deli, ali razlike treba da nas povezuju", naveo je Blanuša.

Predstavnici mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova izneli su u razgovoru svoja gledišta o pomirenju, saradnji, demokratskim vrednostima, obrazovanju i bezbednosti u regionu.

RYCO je međuvladina organizacija koju su vlade Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Albanije i Kosova osnovale radi promovisanja pomirenja i saradnje mladih u regionu kroz programe razmene.

Sporazum o osnivanju RYCO potpisali su premijeri zapadnobalkanske šestorke 4. jula 2016. godine u Parizu, na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR