EU uvela sankcije Turskoj, Ankara ne odustaje od nafte

Svetske vesti - Utorak 16.07.2019 - 13:06

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti.

Radi se na dodatnim Radi se na dodatnim "ciljanim merama" kažnjavanja Turske FOTO: Getty Images
Šefovi diplomatije zemalja EU naveli su da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o aviosaobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će smanjiti finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenela je agencija AP.
 
Ministri spoljnih poslova naglasili su i da se radi na dodatnim "ciljanim merama" kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.
 
Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Kipra ili će se suočiti sa merama EU. Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone.
 
Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da odluke EU da ograniči kontakte i finansiranje Ankare, neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.
 
U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra".
 
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ne treba posebno ozbiljno shvatati odluke EU o smanjenim kontaktima i finansiranju Ankare zbog njenih naftnih i gasnih bušotina oko Kipra.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: