Predsednik: Nastavak Berlina najverovatnije u septembru

Tanjug

16. 07. 2019. u 11:27

Predsednik Srbije je rekao da je potrebno vreme da se o nekim stvarima govori

Председник: Наставак Берлина највероватније у септембру

Aleksandar Vučić Foto Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da će se sledeći sastanak Beograda i Prištine u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona najverovatnije desiti u septembru.

"Verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz, biti u septembru", rekao je Vučić novinarima na Kalemegdanu, nakon što se zajedno sa predsednikom Makronom sastao sa mladima iz regiona.

Vučić je rekao da je potrebno vreme da se o nekim stvarima govori.

"Mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu, hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari, pa ćemo mi onda videti šta je naše", rekao je Vučić.

Makron, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, u ponedeljak je na konferenciji za novinare najavio da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

REŠENjE ZA KIM MORA BITI "NEŠTO IZMEĐU"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da francuski predsednik Emanuel Makron razume težinu problema kad je reč o Kosovu i Metohiji i da se stvari ne mogu rešavati tako sto niko ni od čega neće da odstupa.

"Ja sam trazio podrsku od njega da razume da to ne moze da bude reseno onako kako bi svako od nas želeo, nego da to mora da bude nešto između", napomenuo je Vučić.

On je dodao da to razume i svaki Srbin i svaki Albanac, ali da se često "pravimo blesavi" i nipodaštavamo zelje i zahteve one druge strane.

"Kompromis nije slabost, već snaga", istakao je Vučić dodajući da će se uvek zalagati za stvarni kompromis, a ne za predaju i odustajanje.

Kako je naveo, ako budemo mogli ići ćemo tim smerom, a ako ne, neke druge generacije će to učiniti, ali da ne želimo da živimo u strahu od ratova i sukoba.

"Ljudi pitaju zasto kupujemo oružje. Pa, kupujemo oružje da nas niko ne bi napao. Ako vide da je Srbija ''gnjila jabuka'', svako će je sa lakoćom uzeti, ako vide da je to ''tvrd orah'', onda nije lako da je slomite", zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Tifani Rok

16.07.2019. 11:42

Nadamo se da ćemo, uz pomoć Francuske, uspeti da dođemo do nekog rešenja.

Zana

16.07.2019. 11:44

Nastavak bitnog dijaloga između Beograda i Prištine najverovatnije u septembru u Parizu.

Vuja

16.07.2019. 12:05

Srbija zeli resenje problema na KiM i uvek je spremna na razgovor, ali je to dosta tesko jer se na suprotnoj strani nalaze nerazumni Albanci.

Nebojsa

16.07.2019. 14:45

Sve moze da se resi, samo da se i Albanci spuste na zemlju u suprotnom jos jedna izgublen sastanak.

Sindi

16.07.2019. 15:55

Neophodno oživeti dijalog između Beograda i Prištine i doći do kompromisa, uz pomoć EU, a ako je potrebno i Moskve i Vašingtona.

Hedona

16.07.2019. 21:26

Makron zaista potreban Srbiji, jer je to ono što je u Srbiji neophodno, regionalni mir, stabilnost, ekonomske reforme. Sve ono što je neophodno da Srbija bude jaka i stabilna.

Aki

16.07.2019. 21:42

Kosovsko pitanje je izuzetno teško za rešavanje, ali moramo biti uporni i mudri jer samo tako možemo zaštititi svoje interese.

Marija

17.07.2019. 07:25

Kosovsko pitanje je izuzetno teško za rešavanje, ali moramo biti uporni i mudri

Slađan

17.07.2019. 07:48

Nadamo se da će Predsednik Makron uspeti da nam pomogne da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom.

lale

17.07.2019. 08:16

Potrebno je vreme i strpljenje puno stepenika i probolema smo presli i prevazisli.