Vesti

0

Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora zbog ubistva Brisa Tatona

Autor: SA

Izvor: Beta

Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora zbog ubistva Brisa Tatona

Izvor: Foto: pixabay.com

 


Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog fudbalskog tima Tuluz.

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svestan da čini nasilničko ponašanje.

Sudsko veće smatra da je Puzigaća sinhronizovano i planski sa drugim osuđenima organizovano postupao kako bi napali navijače Tuluza.

On je, kako je naveo sud, zajedno sa drugim osuđenima u tom slučaju osuđen jer je pozvao i organizovao navijačke grupa da pronađu navijače Tuluza, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu partizanovih navijača, pozatnu kao Rebels, i delio je baklje i palice.

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama, palicama i drugim čvrstim predmetima.

Okružili su ga pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapali su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vencu i onda su ga "dvojica ili trojica" bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeo je u presudi.

Branjenik Radiša Roskić rekao je da prvostepeni sud u ponovnom postupku nije uspeo da individualizuje krivicu okrivljenog Puzigaće.

Kako je istakao, individulizacija je domen savremene civilizacije i branioci razmišljaju o tome kao o jednoj od ključnih stavki žalbe koja će uslediti na presudu.

On je ocenio da je presuda prost prepis presude izrečena Đorđu Preliću, prvooptuženom za ubistvo Tatona čije suđenje je odvojeno vođeno od suđenja Puzigaće.

Jedinstveni stav odbrane je da se teško ubistvo ne može izvršiti sa eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu sudskog veća.

"Na teret okrivljenog Puzigaće se stavlja određena funkcija organizacije i konkretizuje se kroz činjenicu da je Dejan pribavio, a zatim na mesto okupljanja navijača doneo drvene palice koje su opisivane u više delova postupka. Na direktno pitanje odbrane sudski veštaci medicinske struke decidno saopštavaju da na pokojnom nije bilo povreda nanetih ovim predmetom. Dakle, individulizovati donete drvene palice koje nisu upotrebljene. U krivičnom pravnom smislu se mora odrediti odgovarajuće mesto, to smatramo individulizacijom u najširem smislu", rekao je Roskić.

Viši sud je izrekao, nakon što je po treći put ponovljeno suđenje, prvostepenu presudu Dejanu Puzigaći optuženom da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru 2018. prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Puzigaća u maju 2018. godine bio osuđen na 12 godina zatvora.

Puzigaća je šest godina bio u bekstvu, zbog čega je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora, da bi potom Apelacioni sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.

Ponavljanje suđenja Puzigaći odobreno je nakon njegovog hapšenja u Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji, a tako je bilo i danas prilikom izricanja presude.

Puzigaća, koji se tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od izručenja iz Grčke.

Bris Taton (28) je prebijen 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza.

Njega je pretukla grupa navijača, a preminuo je 12 dana kasnije od zadobijenih povreda.

Osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, svi ostali optuženi za umešanost u Tatonovo ubistvo pušteni su iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR